ETTER PLANEN: Den store byttestudien går som forventet, og 160 pasienter har nå avsluttet hovedstudien, ifølge overlege Kristin Kaasen Jørgensen ved Ahus (t.v.) og overlege Guro Goll ved Diakonhjemmet sykehus. Foto: Øyvind Bosnes Engen Foto:

Resultater av byttestudien klare i høst

Nå gjennomføres også en forlengelsesstudie av den mye omtalte Nor-Switchstudien, som sammenligner biotilsvarende med originalmedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TRONDHEIM/BRITANNIA HOTEL: Dette fortalte overlege Kristin Kaasen Jørgensen ved Ahus da hun orienterte om status for byttestudien på LIS-seminar.

Det er knyttet store forventninger, også i utlandet, til resultatene av studien, som er finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet.
40 sentre er med i den dobbeltblindede randomiserte Nor-Switchstudien. Den har som mål å se om det er forskjeller hos pasienter som får orginallegemiddelet Remicade (infliksimab) og hos dem som får biotilsvarende til infliksimab (Remsima). 
Studien inkluderer pasienter med ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, revmatoid artritt, Bektherevs, psoriasis og psoriasisartritt. Primærendepunktet er sykdomsforverring.
Per dags dato har 160 pasienter fullført Nor-Switchstudien. Siste infusjon vil bli gitt 15. juni i år, ett år etter at den siste av 498 pasienter ble inkludert.
- Ting har gått som forventet, og vi er der vi skal være, sa Kristin Kaasen Jørgensen.
Legges frem i oktober
De første resultatene er trolig klare i sommer eller tidlig høst, og den første offentlige presentasjonen av dataene vil skje på The United European Gastroenterology Week (UEGW) i oktober og på American College of Rheumatology (ACR) sin konferanse november.
Forlenger studien
Nå skal det også gjøres en åpen forlengelsesstudie. Av de 160 som har fullført hovedstudien inntil nå, har 144 sagt ja til å fortsette i ytterligere et halvt år. Alle vil da få biotilsvarende til infliksimab.
- Vi gjør en forlengelse av Nor-Switch fordi vi trenger mer byttedata, og særlig industriavhengig forskning, fortalte overlege Guro Goll ved Diakonhjemmet sykehus.

Hun legger til at det også er også interessant å se om det er forskjeller mellom hovedstudien der pasientene er blindet og i forlengelsesstudien der pasientene vet at de får biotilsvarende.

Goll mener også at studien gjør det mulig å  fortsette samarbeidet mellom fagmiljøene innenfor revma, gastro og hud i Norge.

Forlengelsesstudien vil være avsluttet i desember 2016.

Powered by Labrador CMS