VIL HA FORTGANG: På de siste fem årene er kommet til 476 nye fastleger – altså mindre enn en femtedel av det Allmennlegeforeningens Kari Sollien ønsket seg. Foto: Arkivfoto

– Det går for sakte

Allmennlege-lederen ønsket seg 500 flere fastleger i året, men fikk 73 i året som gikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Fakta om fastleger

* For første gang er det nå mer enn 40 prosent kvinnelige fastleger i Norge. Medlemslistene til Allmennlegeforeningen viser også at kvinnene er i overvekt i aldersgruppen under 40 år.* Det var i alt 86.000 bytter etter innbyggernes eget ønske i fjerde kvartal 2015. Andelen var høyest i Oslo. * 52 lister var uten lege, og 30.985 innbyggere er dermed tilknyttet en ubemannet liste.* Andelen av listene som manglet lege, var størst i Finnmark, Nordland og Møre- og Romsdal.* Ved utgangen av 2015 var det fire kommuner som ikke har noen fastlege. Det gjelder Roan i Sør-Trøndelag og Tranøy, Torsken og Berg i Troms.Kilde: Helsedirektoratet

Ved utgangen av 2015 var det 4585 fastleger i Norge, som er 73 flere leger enn ett år tidligere. Det viser ny statistikk fra Helsedirektoratet. Tallet på fastleger vokser noe mer enn befolkningen, men ikke nok, mener Allmennlegeforeningen.  

– Det går i riktig retning, men det går alt for sakte. Det er litt høyere vekst i antall fastleger enn i folketallet, men samtidig er det en betydelig økning i arbeidsoppgavene til fastlegene, sier Kari Sollien, som leder Allmennlegeforeningen.

– Arbeidsmengden øker
Hun viser til at samhandlingsreformen har ført til at pasienter blir skrevet ut fra sykehus tidligere, og at det er flere sykere pasienter i kommunehelsetjenesten. Økt innvandring bidrar også til økt arbeidspress, ifølge Sollien.

– Vi ser at forventninger og arbeidsmengden til fastleger øker, men dessverre er det ikke lagt til rette for det med økonomiske virkemidler, sier Sollien.

Allmennlegeforeningen har tidligere uttalt at det er behov for 500 nye fastleger i fem år, altså 2500 leger totalt. På de siste fem årene er kommet til 476 nye fastleger – altså mindre enn en femtedel av det Allmennlegeforeningen ønsket seg.

– Listelengden må ned
Hver fastlege har i gjennomsnitt 1128 pasienter på sin liste. Mens gjennomsnittlig listelengde gradvis er redusert fra «toppåret» med 1204 pasienter i 2005, har denne nedgangen nå stagnert. Sollien mener dette er bekymringsfullt.

– Listelengden må ned. Når det er et ønske om at vi skal gjøre mer for hver pasient, må vi ha færre på listen. Det koster penger å redusere listen, så det er nødvendig å gjøre noe med insentivene, sier Sollien, som mener fastlegene bør få omtrent samme tilskudd for 1000 pasienter som for 1500.

– Hovedinntrykket er at det er status quo. Vi mangler fortsatt å se resultater etter «gjennomføringens år», som Høie har kalt det. Vi trenger en tydelig økning i antall fastleger og tydelig reduksjon i listelengde, påpeker Sollien.

Powered by Labrador CMS