LUNGESYKDOM: Kronisk obstruktiv lyngesykdom (KOLS) gjør det vanskelig å puste. Foto: Colourbox

Ny kols-medisin virker bedre enn standardbehandling

Det viser resultater fra en stor, internasjonal studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legemiddelet Ultibro Breezhaler er sammenlignet med standardbehandlingen Seretide i en randomisert studie med 3362 deltakere. 26 norske pasienter inngår også i studien, som kalles FLAME-studien. Resultatene er nylig publisert i New England Journal of Medicine.

Ultibro Breezhaler er en kombinasjonsbehandling som inneholder indakaterol og glykopyrronium, mens Seretide er en kombinasjon av serevent og flutide.

Utsatte forverring
Ifølge studien virker Ultibro bedre enn Seretide ved at den både reduserte antallet og styrken av eksaserbasjonene, altså forverring av sykdommen. Det nye legemiddelet forlenget tiden til det første anfallet med 22 prosent, ifølge en pressemelding fra produsenten Novartis.

Gruppen som fikk Ultibro hadde i gjennomsnitt 71 dager til forverring av sykdommen, mens resultatet for den andre gruppen var 51 dager.

I tillegg viser undersøkelsen at forekomsten av lungebetennelse var noe høyere i gruppen som fikk Seretide enn Ultibro-gruppen – 4,8 prosent versus med 3,2 prosent.

– Interessante funn
– Dette er en stor undersøkelse med interessante funn, sier Olav Kåre Refvem, som er medisinsk rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) og leder av Nasjonalt Kolsråd.

Ultibro Breezehaler er et legemiddelet som kun skal tas én gang daglig, mens Seretide skal tas to ganger daglig. Også legemiddelet Relvar Ellipta fra Glaxo Smith Kline har fordelen ved at det skal tas én gang daglig. De nye legemidlene er ikke sammenlignet mot hverandre.

De siste årene har det kommet mange nye kols-legemidler på markedet, som alle markedsføres intenst. Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, har tidligere påpekt at dette kan være forvirrende for både leger og pasienter.

Retningslinjer fra 2012
Refvem var med å utforme retningslinjer for kols i 2012, som siden er uendret.

– Siden den gang har det kommet mange nye medikamenter. Generelt bør retningslinjer revideres regelmessig, sier Refvem, som likevel understreker at nye retningslinjer ikke kan bygge på enkeltstudier.

Interessekonflikter: Olav Kåre Refvem opplyser at han har mottatt honorar for foredrag fra en rekke legemiddelselskaper, men at han ikke har særskilte bindinger.

Powered by Labrador CMS