– Har vi mistet gangsynet?

Hemmelige legemiddelpriser er ødeleggende, mener tidligere helsetopp Jan Norum.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KRITISK: Hemmelige priser er ikke tillitvekkende, skriver Jan Norum i et debattinnlegg i Dagens Medisin. Foto: Helse Nord

Legemiddelpriser inngitt i offentlige anbud skal ikke lenger være offentlige. Det bestemte direktøren i Helseforetakenes Innkjøpsservice (HINAS) etter at Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) ble innlemmet i selskapet.

Flere aktører reagerer på hemmeligholdet, som nylig ble formidlet helseforetakene skriftlig sammen med trusler om sanksjoner dersom taushetsplikten brytes.

– Går feil vei
I et debattinnlegg spør Jan Norum, som har bakgrunn som fagdirektør i Helse Nord og medlem i LIS-styret, om beslutningstakerne har mistet gangsynet. Selv har han vært en ivrig forkjemper for åpenhet.

– På andre områder av samfunnet er det sterke forventinger til åpenhet, men nå går helsetjenesten motsatt vei. Det er særdeles galt tidspunkt å gjøre dette på, sier Norum, som viser til aktuelle saker med Idrettsforbundet, DNB og Telenor.

Frykter korrupsjon
Han peker på at legemiddelindustrien over tid har presset på for hemmelige priser, og at enkeltpersoner har tro på at dette kan gi besparelser. «Entydig dokumentasjon på en slik effekt har jeg ikke sett», påpeker Norum.

Han mener innsyn i prosessene er avgjørende for at samfunnet skal ha trygghet for riktig bruk.

– Det må ikke glemmes at dette er et felt med store penger i omløp hvor man forhandler med en stor internasjonal industri. Det vil alltid være en risiko for sterke bindinger og korrupsjon, sier Norum.

– Vil svekke forskningen
I tillegg til å være medisinsk rådgiver, driver Norum i dag med helsetjenesteforskning. Han sier hemmelige priser svekker forskningen – og i neste omgang informerte prioirteringer.

– For å sammenligne ressurser som går til ulike pasientgrupper, trenger man analyser. Når man ikke kjenner den reelle kostnaden får man problemer. Man kan bruke utsalgsprisen, men det gir risiko for å fremstille innføringen av legemidlet som meningsløst. Eventuelt kan man prøve å gjette, men det blir tynt og trolig får man ikke publisert resultatet, påpeker Norum.

Han ber HINAS-sjefen om å snu.

– Min sterke oppfordring er å gå tilbake til åpne priser slik at hele samfunnet kan se hvor mye vi bruker på ulike behandlinger, og at vi som ønsker å gjøre analyser og forskning får fri tilgang.

Powered by Labrador CMS