VIL ÅPNE FORT: Legeforeningens president Marit Hermansen mener kapasitetsutfordringene i Oslo og Akershus delvis må løses gjennom å tvinge gjennom en gjenåpning av et fullverdig lokalsykehus på Aker. Foto:

Legeforeningen ber om fortgang i Aker-gjenåpning

Foreningen ber også om at Helse Sør-Øst fører Campus Oslo-prosessen «inn i et mer realistisk spor».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I vinter sendte Helse Sør-Øst RHF rapporten «Kapasitetsutfordringer i Oslo og Akershus sykehusområder» på høring.

Rapporten tar for seg hvordan helseregionen skal møte den kraftige befolkningsveksten i de to fylkene, og utreder blant annet endringer i opptaksområdene til Oslo universitetssykehus (OUS), Akershus universitetssykehus (Ahus) og de ideelle sykehusene Lovisenberg og Diakonhjemmet.

Ideelle er nødvendige, ikke tilstrekkelige
I sitt høringssvar til rapporten tar Legeforeningen nå til orde for å få fortgang i gjenåpningen av Aker sykehus:

«Kapasitetsutfordringene ved Ahus og OUS må løses ved å forsere planene for gjenåpning av Aker som fullverdig lokalsykehus. Kapasitetsutvidelser ved Lovisenberg og Diakonhjemmet, som skissert i Helse Sør-Østs prosjektrapport og tidligere hovedstadsrapport fra 2013, er nødvendig men ikke tilstrekkelig», skriver Legeforeningen.

Et nytt somatisk lokalsykehus på Aker har – i kombinasjon med en samlokalisering på Gaustad – fått OUS-styrets tilslutning i spørsmålet om sykehusets fremtidige utvikling.

Etterlyser realisme
I tillegg til Aker-fremskyndelse mener Legeforeningen at Helse Sør-Øst må utvikle en langsiktig strategi for samspill med Diakonhjemmet og Lovisenberg, og ber det regionale helseforetaket om å «sørge for at idéfaseprosjektet for Campus Oslo i OUS kommer inn i et mer realistisk spor».

Videre skriver Legeforeningen at OUS trenger oppgradering av bygninger og medisinskteknisk utstyr: «OUS har et omfattende behov for investeringer som ikke kan dekkes gjennom overskudd på drift og utstrakt avhending av eiendom», heter det i høringssvaret.

– Kan ikke skyve på problemene
Foreningen ber dessuten Helse Sør-Øst om å «fortsette utviklingen av kapasitet og kvalitet i pasientforløp ved Ahus for å håndtere sykehusets opptaksområde på en forsvarlig måte».

– Helse Sør-Øst kan ikke skyve problemene ytterligere foran seg i tid. Vi må få på plass en overordnet plan for en samlet hovedstadsregion, som ser på mulig oppgavefordeling mellom OUS, Vestre Viken og Ahus. Alle muligheter bør vurderes, sier legepresident Marit Hermansen i en nyhetsmelding på foreningens nettsider.

Powered by Labrador CMS