POSITIV TIL ERKLÆRINGEN: Smitteverndirektør John-Arne Røttingen i Folkehelseinstituttet berømmer industrien for å ta standpunkt mot aggressiv markedsføring av antibiotika. Foto: Vidar Sandnes

85 bedrifter sammen om erklæring mot resistens

– Positivt at dette kommer fra industrien, sier John-Arne Røttingen i FHI.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

85 bedrifter innen legemiddelindustri, bioteknologi og diagnostikk i 18 ulike land har gått sammen om en erklæring for å bekjempe antibiotikaresistens. I tillegg har ni bransjeorganer signert dokumentet. Erklæringen ble presentert under World Economic Forum i den sveitsiske byen Davos torsdag.

– Tydelige om aggressiv markedsføring
– Det er veldig positivt at så mange selskaper samler seg om at resistens er en felles utfordring, at det er noe vi trenger å tenke nytt om, og at industrien er villig til å være med på det. De er også tydelige på at de ikke vil drive aggressiv markedsføring, og at de er villige til å se på mekanismer og restriksjoner mot dette. Det er positivt at noe slikt kommer fra industrien, sier smitteverndirektør John-Arne Røttingen i Folkehelseinstituttet, som selv er til stede i Davos.

I dokumentet erklærer bedriftene at de vil oppfordre til riktigere bruk av nye og eksisterende antibiotika; at de vil øke investeringene i forskning på nye antibiotika, vaksiner, diagnostiske metoder og alternativer til antibiotikabehandling; og at de vil jobbe for bedre tilgang til effektive antibiotika, uavhengig av geografi og inntekt.

Nye betalingsmodeller
I erklæringen etterlyser selskapene dessuten handling fra statlige myndigheter, blant annet ved en prissetting som bedre reflekterer investeringskostnadene og nytteverdien ved nye antibiotika, og en betalingsmodell som reduserer koblingen mellom selskapenes omsetning og antibiotikabruken.

– Jeg mener at vi må se på nye betalingsmodeller. Det er mulig å begynne med dette i enkeltland, men enda viktigere er det å komme sammen i et internasjonalt samarbeid. En ny betalingsmodell må inneholde insentiver for innovasjon, så på sikt kan ingen enkeltland innføre dette alene, sier Røttingen til Dagens Medisin.

Omfavner prinsippene
Administrerende direktør Karita Bekkemellem i bransjeorganisasjonen Legemiddelindustrien (LMI) forteller at hennes organisasjon omfavner prinsippene i erklæringen.

– Med denne uttalelsen har mine medlemsbedrifter bekreftet sin forpliktelse til nye forretnings- og verdifastsettelsesmodeller for antibiotika. Dette vil kunne øke insentivene til forskning og utvikling, samtidig som den begrenser forbruket av antibiotika til når det virkelig er nødvendig, sier Bekkemellem.

Powered by Labrador CMS