SYKEPLEIERE: Sykepleierledet telefonoppfølging viser lovende resultater, ifølge en doktorgrad ved Umeå universitet. Foto: Colourbox

– Telefonoppfølging minsket risikoen for slag

Pasienter som hadde hatt hjerte-karsykdom fikk telefonisk oppfølging av en sykepleier for å unngå å bli syke på nytt. Dette hadde god effekt, viser doktorgrad.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Pasienter med diabetes eller kronisk nyresvikt som får hjerte-karsykdom har økt risiko for å bli syke på nytt, og for død.

Telefonoppfølging av disse pasientene ser ut til å ha en god effekt, ifølge en svensk doktoravhandling ved Umeå universitet.

Randomisert
Pasienter som fikk behandling på Østersund sykehus for akutt koronarsyndrom eller slag ble randomisert til enten å få telefonoppfølging av sykepleier eller til å gå til rutinemessig kontroll i primærhelsetjenesten, skriver doktorand Stina Jakobsson i Läkartidningen.

Ved 12-månedersoppfølgingen hadde 40 prosent av de 225 som fikk oppfølging av sykepleier oppnådd målverdiene for både LDL-kolesterol og for blodtrykk.

Det samme var tilfelle for 28 prosent av de 215 pasientene i kontrollgruppen.

Lettere å implementere endringer
Det skjedde også en forandring i retningslinjene i løpet av studien, der målverdiene for LDL-kolesterol for pasienter med diabetes skulle senkes. Forandringen ble bedre implementert blant de som fikk oppfølging av sykepleier pr telefon, enn blant de som fikk oppfølging i primærhelsetjenesten.

65 prosent i intervensjonsgruppen oppnådde det nye målet, mens 36 prosent i primærhelsetjenesten gjorde det samme.

Forebyggende behandling
Jakobsson påpeker at risikoen for iskemisk slag etter et hjerteinfarkt har minsket i løpet av begynnelsen av 2000-tallet. Forebyggende behandling kan trolig delvis forklare dette.

Sykepleierledet telefonoppfølging viser lovende resultater for å forbedre det forebyggende arbeidet, og for å minske risikoen for bli syk på nytt etter hjerte- og karsykdom, ifølge doktorgraden.

Avhandlingen har navnet Cardiovascular disease and diabetes or renal insufficiency: the risk of ischmic stroke and risk factor intervention.

Powered by Labrador CMS