STOLER PÅ LEGENE: – Folk flest tar det som en selvfølge at fastleger og sykehus har tilgang på fellesinformasjon – og derfor stoler blindt på legene, mener Morten Finckenhagen, mangeårig fastlege og nå overlege i Statens legemiddelverk. Arkivfoto: Per Corneliussen Foto:

Ber pasientene om å oppdra legene

– Vi vil lære pasientene å stille strengere krav til legene om oppdatering og utskrift av listen «Legemidler i bruk», sier overlege Morten Finckenhagen i Legemiddelverket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nå må sykehusledere i Norge ta et større ansvar for innføring av legemiddelsamstemming. Morten Finckenhagen, overlege i Legemiddelverket

Nylig lanserte Statens legemiddelverk i samarbeid med Pasientsikkerhetsprogrammet, Helsedirektoratet, Legeforeningen og Apotekforeningen en ny versjon av pasientplakaten.
Plakaten oppfordrer pasientene til å be legen skrive ut en medisinliste, alltid ha listen med seg og vise den til andre behandlere og på apotek. Plakatene er nylig sendt ut til alle landets legekontor og apotek.
Tar som en selvfølge
– Budskapet er viktig fordi folk flest tar det som en selvfølge at fastleger og sykehus har tilgang på fellesinformasjon – og derfor stoler blindt på legene. Vi vil lære pasientene å stille strengere krav til legene om oppdatering og utskrift av listen «Legemidler i bruk» (LIB). Pasientene bør også be om regelmessig legemiddelgjennomgang inkludert informasjon og samvalg, sier overlege Morten Finckenhagen i Legemiddelverket til Dagens Medisin.
Revidert tiltakspakke
På et læringsnettverk i november i Oslo la Finckenhagen og overlege Ellinor Haukland ved Nordlandssykehuset frem en revidert tiltakspakke for samstemming av legemidler, som er én av tiltakspakkene i Pasientsikkerhetsprogrammet.
– Mange helseforetak sliter med å implementere lovpålagte rutiner for legemiddelsikkerhet. Nordlandssykehuset HF har oppnådd utrolige resultater med legemiddelsamstemming ved alle sine sykehus på kort tid med en modell som i sterk grad involverer sykehusledelse og leger. Representanter for Institute of Healthcare Improvement (IHI) i USA besøkte nylig Norge og fikk se resultatene fra Nordlandssykehuset. De ble svært imponert, forteller Finckenhagen.
Fra 40 til 80 prosent
Nordlandssykehuset HF har satset sterkt og bredt på samstemming av legemiddellister, og helseforetaket har gått fra 40 prosent andel samstemte legemiddellister til en andel på 80 prosent.
På Psykisk helse og rus og barnemedisin har det i perioder vært oppnådd 100 prosent samstemming, ifølge Pasientsikkerhetsprogrammet.
– Nå må sykehusledere i Norge ta et større ansvar for innføring av legemiddelsamstemming. Det er utfordrende, men Nordlandsykehuset har vist at det er mulig å få det til. Deltakelse i pasientsikkerhetsprogrammet forplikter helseforetakene til å implementere tiltakspakkene, poengterer Finckenhagen.

Powered by Labrador CMS