BEKYMRET: - At så mange ansettes uten intervju er oppsiktsvekkende, sier Ramus Bakken. Foto:

Én av tre ansettes uten intervju

- Når så mange blir ansatt uten intervju, og gjennom  uryddige prosesser, må man spørre seg om ansettelsene er basert på søkernes relevante kvalifikasjoner, sier Rasmus Bakken, Nmf-leder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legene som svarer i den den nasjonale evalueringen av turnustjenesten, er de første som har gjennomført turnustjeneste etter ny ordning.
Det er Legeforskningsinstituttet (LEFO) som står bak evalueringen.
– At så mange ikke er intervjuet før de ansettes, er oppsiktsvekkende, sier Rasmus Bakken, leder for Norsk medisinstudentforening (Nmf).

– Når 32 prosent i sykehustjenesten og 48 prosent i kommunehelsetjenesten ble ansatt uten intervju, i uryddige prosesser med uklare ansettelskriterier, må en spørre seg om ansettelsene reelt ble basert på søkernes relevante kvalifikasjoner, sier Bakken.

Over 50 prosent uten jobb
– I fjerde søknadsrunde, våren 2015, var det 51,3 prosent som ikke fikk jobb. Det rapporteres stadig at ansettelsesprosessen oppleves som uryddig. Man burde kunne forvente at disse ansettelsene foregår like ryddig som i det øvrige arbeidslivet. Kvalifikasjonsprinsippet skal gjelde, sier han.

Bakken viser til at det kan være vanskelig å skille mellom søkerne på bakgrunn av kvalifikasjoner fra cv-en, når utdanning og arbeidserfaring er lik.

– Da er intervju et viktig verktøy for å bedømme kandidatenes «personlige egnethet».

Rapporten beskriver første runde etter omleggingen til søknadsbasert turnus.
– Det er grunn til å vente at mye har bedret seg siden den gang, sier Bakken.
Han etterlyser mer dokumentasjon og oppfølging rundt hvorfor så mange ansettes uten intervju, og hva som skiller arbeidsgiverne med ulik praksis.

Loddtrekning?
– Helseministeren har uttalt at han anser høye søkertall som et tegn på at den nye ordningen fungerer etter hensikten. Mye kan tyde på at den store mengden søknader er overveldende for arbeidsgiver, og at kvaliteten på ansettelsesprosessene lider for dette, sier Bakken.

– Dersom en tredel av ansettelsene skjer uten intervju og uten klare ansettelseskriterier, må en lure på hva som avgjør om en får tilbud om stilling. Er det i realiteten en loddtrekning blant søkere som vanskelig lar seg differensiere, eller er det helt andre ting enn kvalifikasjoner som avgjør om en får tilbudt turnusstilling? spør Bakken.

I fjor gjennomførte Dagens Medisin en spørreundersøkelse for å få innblikk i hvordan sykehusene faktisk rekrutterte turnusleger etter at den nye ordningen ble innført.

Samtlige 19 helseforetak besvarte undersøkelsen, og alle var er enige om at «arbeidserfaring» er det viktigste kriteriet.

Videre oppga syv av 19 helseforetak at «lokal tilhørighet» er mer relevant enn at søkeren har gått «forskerutdanningen».

Powered by Labrador CMS