Helseforetakene på glattisen

Foretakssystemet gir ikke rom på høyeste formelle styringsnivå for å håndtere vanskelige etiske dilemmaer og prioriteringer som oppstår i drift av pasientbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ellen Tveter Deilkås, helsetjenesteforsker og overlege ved Ahus
GOD STYRING i sykehus er viktig. Sykehustyrene i USA, som oftest gjennomgår data for kvalitet og pasientsikkerhet, strategier for forbedring og representative historier om risiko, får best pasientresultater og lavest sykehusdødelighet.
I hvilken grad står slike temaer på dagsordenen i foretaksmøtene som styrer norske sykehus?

STYRINGEN. Foretaksmøtene er de regionale helseforetakenes formelle styringsorgan og kontaktpunkt med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).
I 2014 holdt HOD 25 foretaksmøter fordelt på de fire regionale helseforetakene. 14 handlet om salg av eiendom. Fire handlet om det årlige oppdragsdokumentet og årsrapporten fra hvert av de fire regionale helseforetakene. Fire handlet om oppnevnelse av styrer. To handlet om nedleggelse av sykehus. Ett handlet om å skille ut personale, økonomi og IT-tjenester i Sykehuspartner helseforetak.
ØKONOMIEN. Referatene viser at foretakssystemet ikke gir rom på høyeste formelle styringsnivå for å håndtere vanskelige etiske dilemmaer og prioriteringer som oppstår i drift av pasientbehandling.
Dette motvirker etterrettelig håndtering av helseforetakenes kjerneverdier og tilrettelegger for en kultur hvor nesten bare økonomiske hensyn vektlegges i daglig drift. Dette gjør sykehusene vanskelig å styre.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 20/2015

Referanse:
Artikkelforfatteren presiserer, etter å ha gjennomgått tallgrunnlaget for debattinnlegget på nytt, at hun ser et behov for å presisere at de 14 møtene som i innlegget tilskriver salg av eiendom, også omhandlet justering av budsjett, opprettelse av Sykehuspartner som eget foretak og et nasjonalt system for legemiddelberedskap. Hun viser til referatene fra foretaksmøtene, på:
https://www.regjeringen.no/no/tema/helse-og-omsorg/sykehus/styringsdokumenter1/protokoller-for-foretakene/foretaksmoter/id443318/

Powered by Labrador CMS