ALTERNATIVT HELSEBUDSJETT: Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Torgeir Micaelsen vil blant annet bruke 250 millioner kroner på en kvalitetspakke for sykehusene, med investeringer til IKT, utstyr og nye behandlingsmetoder. Foto: Vidar Sandnes

Foreslår 450 millioner mer til sykehusene

I tillegg vil Arbeiderpartiet flytte penger fra Fritt behandlingsvalg til offentlige sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Før helgen la Arbeiderpartiet frem sitt alternative statsbudsjett for 2016. Her foreslår partiet at sykehusene skal få drøyt 450 millioner kroner mer enn i regjeringens budsjettforslag.

I tillegg vil Arbeiderpartiet omdisponere midlene regjeringen har satt av til ordningen Fritt behandlingsvalg – til sammen 400 millioner kroner fra henholdsvis årets og neste års budsjett – og bruke disse pengene til økt pasientbehandling i de offentlige sykehusene.

– Kompetanseheving
– Dette er et mye mer offensivt budsjett, på vegne av pasienten, enn det regjeringen har klart å legge på bordet. Vi har vært klar over at løftet om 12 milliarder kroner til sykehusene over en fireårsperiode ville være krevende å innfri. Det er veldig mye penger, men vi er i god rute for å innfri det løftet. Bent Høie i opposisjon forsto nok ikke hvor krevende det ville bli, sier stortingspolitiker Torgeir Micaelsen (Ap) til Dagens Medisin.

Ifølge Micaelsen er Arbeiderpartiets alternative budsjett bedre egnet til å øke utnyttelse av kapasiteten til sykehusene, redusere ventelistene, heve kompetansen blant de ansatte, og gi økte investeringer i utstyr og bygg.

Jeg er skuffet over at de ikke fremhever psykisk helse og rus Kristin Ørmen Johnsen (H), stortingsrepresentant

– Småposter
Stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H) er imidlertid ikke imponert over det alternative budsjettet, og hevder at heller ikke Arbeiderpartiet ligger an til å innfri valgløftet om en sykehusvekst på 12 milliarder kroner over en fireårsperiode.

– De gikk så høyt ut på banen i fjor, og kritiserte vår regjering for avstanden til løftet. Da er jeg overrasket over at de ikke legger inn mer midler: Dette er ikke mye mer penger enn regjeringen bevilger. I sitt alternative budsjett legger Arbeiderpartiet 450 millioner kroner oppå regjeringens budsjett, som øremerkede midler fordelt på mange småposter. Det sykehusene derimot trenger er større rammer å prioritere innenfor, sier Johnsen.

– Nedprioriterer rus
Hun er dessuten kritisk til det hun mener er en nedprioritering av pasienter innenfor rusfeltet i Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett:

– Jeg er skuffet over at de ikke fremhever psykisk helse og rus. De vil reversere Fritt behandlingsvalg – det vet vi fra før. Men hva er deres alternativ for å få ned ventelistene innen psykisk helse og rus? Det får vi ikke noe svar på, sier Johnsen.

– Godt i rute
Torgeir Micaelsen stiller seg på sin side uforstående til påstanden om at Arbeiderpartiet ikke ligger an til å innfri 12-milliardersløftet.

– Det stemmer ikke. Vi kommer til å bli målt på dette ved slutten av inneværende stortingsperiode, og vi ligger godt i rute for å innfri løftet vårt. Høyre burde heller regne på sine egne sykehusbudsjetter, sier han.

Flere turnusstilinger
Slik foreslår Arbeiderpartiet å fordele den foreslåtte ekstrabevilgningen til sykehussektoren:

  • 250 millioner kroner til en «kvalitetspakke» i sykehusene, tiltenkt investeringer i utstyr, IKT og nye behandlingsmåter
  • 50 millioner kroner til kveldsåpne poliklinikker og pilotprosjekter for reduserte ventetider
  • 40 millioner kroner til flere turnusstillinger for leger
  • 30 millioner kroner til omstillingspakke for helsefaglig aktivitet på Rjukan
  • 20 millioner kroner til forskningsprosjekt om stamcellebehandling av MS ved Haukeland universitetssjukehus
  • 16,5 millioner kroner til forskning på persontilpasset medisin
  • 15 millioner kroner til kompetansetiltak for de ansatte i sykehusene
  • 10 millioner kroner til bedre kreftbehandling
  • 10 millioner kroner til forskning om årsakene til demens
  • To millioner kroner til økt antall medisinske undersøkelser i Statens Barnehus
  • Fem millioner kroner til et samarbeid mellom sykehusene og studentsamskipnadene om psykisk helsetilbud for studenter
  • Fem millioner kroner til styrket psykologtjeneste i kriminalomsorgen, rettet mot kvinner i fengsel
  • Tre millioner kroner ekstra til pasientsikkerhetsprogrammene

Mer til velferdsteknologi
Etter de to første årene med Bent Høie i Helse- og omsorgsdepartementet, hadde sykehusene en realvekst på 4,6 milliarder kroner. I samme periode foreslo Arbeiderpartiet i sine alternative budsjetter å bevilge 5,9 milliarder kroner.

Til sammen foreslår Ap en nettoøkning på 782 millioner kroner innenfor helse i 2016. Foruten sykehusbevilgningene foreslår partiet blant annet drøye 150 millioner kroner til satsing på velferdsteknologi, 78 millioner kroner til «kvalitetspilotering» i kommunehelsetjenesten og 78,5 millioner til dagaktivitetstilbud for demente.

Powered by Labrador CMS