RAMMER DISTRIKTAPOTEKENE: – Så store inntektstap er også en direkte trussel mot distriktapotekene, mener Per T. Lund, adm. direktør i Apotekforeningen. Foto: Espen Solli/Apotekforeningen Foto:

Mener KrF-budsjett vil rasere pasienttilbudet i apotekene

KrF sitt alternative budsjett betyr et inntektstap på 170 millioner kroner for apotekene, ifølge Apotekforeningen. – Pasient- og næringsfiendtlig forslag, mener Per T. Lund.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KrF foreslår i sitt alternative budsjett å redusere apotekavansen med 1 prosentpoeng.
Det vil bety en innsparing for staten på 90 millioner, og ifølge Apotekforeningen et inntektstap på 170 millioner for apotekene - noe foreningen mener vil "rasere pasienttilbudet i apotekene".
– Forslaget rammer hardt både pasientene og en hel næring som har over 8.000 ansatte i Norge. Med sitt alternative budsjett er Kristelig folkeparti både pasientfiendtlig og næringsfiendtlig på en gang, sier administrerende direktør Per T. Lund i Apotekforeningen i en pressemelding.
Pasientsikkerhet
Administrerende direktør Tore Prestegard i Sykehusapotekene HF i Helse Sør-Øst mener også forslaget vil gi alvorlige konsekvenser:
– Krf kan umulig ha forstått konsekvensene av sitt forslag. Det er sykehusapotekene som treffes aller hardest av dette forslaget. De får alvorlig svekket muligheten sin til å sikre faglig forsvarlige leveranser og rådgivning til sykehusene. Dette vil svekke pasientsikkerheten i sykehusene, mener Prestegard, ifølge pressemeldingen.
Distriktapotekene
Per T. Lund viser til Legemiddelmeldingen, som skal behandles i Stortinget i høst.
– I denne meldingen er det pekt på mange tiltak der apotekene kan gi viktige bidrag for å sikre pasientenes medisinbruk.Signalene fra Stortinget har så langt vært at tiltak for riktig legemiddelbruk er viktig, og at apotek kan spille en viktigere rolle for å oppnå dette, sier Lund.
Han mener KrFs forslag vil sette en stopper for videre satsing på riktig legemiddelbruk fra apotekenes side.
– Resultatet vil heller bli oppsigelser av de som kan mest om legemidler. Så store inntektstap er også en direkte trussel mot distriktapotekene. Kombinert med at det fra neste år også vil komme nettapotek, er jeg sikker på at mange apotek som holder til på mindre steder vil få alvorlige økonomiske problemer, hvis KrF får det som de vil.

Dagens Medisin har kontaktet KrF for å få en kommentar om saken, men har ikke fått svar.

Powered by Labrador CMS