IKKE FOR LITE: – Dette er ikke ett av våre kriterier når vi velger land for våre kliniske studier, svarer president Søren Bo Christiansen i MSD International på spørsmålet om Norge er et lite marked. Foto: Vidar Sandnes

– Norge er attraktivt for kliniske studier

MSD har økt antallet studier i Norge. – Det er ikke tilfeldig at vi legger så mye forskning til Norge, sier president Søren Bo Christiansen i MSD Europa og Canada.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

MSD har økt antallet studier i Norge. – Det er ikke tilfeldig at vi legger så mye forskning til Norge, sier president Søren Bo Christiansen i MSD Europa og Canada.
Per september har MSD 31 planlagte, igangsatte eller pågående studier, og 17 innen kreftområdet.
– Det er ikke tilfeldig at vi legger så mye forskning til Norge. Norge er et attraktivt land for kliniske studier, sier Søren Bo Christiansen i MSD til Dagens Medisin. Han er president for MSD International Europa og Canada.
Visse kriterier
Søren Christiansen forteller at MSD har disse vesentlige parameterne når de velger hvilke land som skal med i studier:
– Vi ser på kvalitet, på hvor raskt protokoller godkjennes og legemidler tas i bruk, hvor lett det er å få kunnskap ut i praksis – og selvfølgelig kostnader.
– Mange har hevdet at Norge er et lite marked og derfor mindre attraktivt?
– Dette er ikke ett av våre kriterier når vi velger land for våre kliniske studier, svarer Christiansen, som legger til: – Norge har fantastisk kvalitet og begynner å bli bedre når det gjelder godkjenning av protokoller. I Kina kan det for eksempel ta ett år for å få godkjent en protokoll.
Han nevner likevel forbedringstiltak:
– I EU-land er regelen at ved studier på barn blir patentet forlenget med seks måneder. En slik avtale har vi ikke i Norge.
– Skiller MSD seg ut fra andre legemiddelselskaper hva gjelder å legge studier til Norge?
– Når vi ser på MSDs egen historikk, har Norge alltid levert. Det gjelder både etiske komiteer som godkjenner protokollene, hurtig rekruttering av pasienter og høy kvalitet på studiene.
– Hva er grunnen til påstanden om at Norge ikke er attraktivt?
– Hvis et legemiddelfirma har en dårlig opplevelse fra en studie, går de et annet sted neste gang. Det er mulig at slike dårlige erfaringer kan forklare at andre selskaper ikke har Norge øverst på listen. Konkurransen er rimelig hard, det er mange land som vil drive kliniske studier. Har vi bedt om rekruttering av 20 pasienter innen tre måneder, og får 25 pasienter på to måneder, velger vi dette landet også neste gang, sier MSD-presidenten.

Powered by Labrador CMS