LYTTET TIL PASIENTENE: – Ungdommene ønsket selv å prøve Lightning Process, forteller barnelege Johans H. Hagelsteen ved Oslo barne- og lungelegesenter. Foto:

Testet omdiskutert metode på unge med hodepine

– Målet mitt var å vise at det er ulike måter å håndtere dette på, ut ifra en kognitiv tankegang, sier barnelege Johan H. Hagelsteen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Han er avtalespesialist ved Oslo barne- og lungelegesenter og har interessert seg spesielt for hodepine. Bakgrunnen for pilotprosjektet hvor tolv tenåringer med kronisk hodepine inngår, var de unges eget ønske om å få prøve det omdiskuterte treningsprogrammet Lightning Process (LP).
– Ungdommene ønsket selv å prøve LP, forteller Johan H. Hagelsteen.

Les også kronikken: Evaluering av en behandlingsstrategi


Effekt hos tre av fire
Han fikk midler av Gjensidige-stiftelsen til å dekke kursavgiften, som var på 15.000 kroner for tre dagers LP-kurs.
Ungdommene, som var fra 14 til 18 år, gjennomgikk grundig klinisk og nevrologisk utredning før LP-kurs. Og de fikk informasjon om blant annet smerter og sensitivisering, hjernens evne til å forandre seg og hvordan tanker og stress påvirker smerter. Ingen fikk medisiner.
Ett år etterpå oppga ni av tolv betydelig mindre hodepine, og andelen som alltid følte seg tilfreds, steg fra to til åtte. Mens hver fjerde tidligere sa at de stort sett var på skolen, gjaldt det åtte av tolv etter ett år. Hos tre av de tolv var det ikke registrert verken positiv eller negativ effekt.
– Dette er veldig gode resultater, selv om gruppen er liten. Men det er forstyrrende faktorer i pilotprosjektet. Hva betyr det for eksempel at ungdommene var til utredning og samtale med meg først? Jeg tror mye av effekten tilskrives samarbeidet mellom LP-instruktøren og meg.

Lightning Process

Lightning Process (LP) er et tredagers treningsprogram utviklet av briten Phil Parker, som er osteopat.Metoden er basert på blant andre prinsipper fra stressfysiologi, kognitiv terapi, nevrolingvistisk programmering og nevroplastisitet – hjernens evne til å danne nye nervebaner.Endring av tankemønstre og stressaktivering er målet for metoden, som har vært mye benyttet ved ME/CFS.LP er omstridt og omdiskutert, blant annet fordi metoden mangler god vitenskapelig dokumentasjon. Det er publisert to mindre kvalitative studier, en utenlandsk og en norsk. Det pågår en randomisert studie i Storbritannia, men resultatene er ikke klare ennå.Et tredagers kurs koster cirka 15.000 kroner.LP-instruktører må betale royalty til Phil Parker.


Omdiskutert
– Lightning Process er omdiskutert og mangler vitenskapelig dokumentasjon. Hva tenker du om at du som barnelege prøver ut dette?
– Jeg er klar over at det er kontroversielt og at dokumentasjonen er sparsom. Likevel synes jeg LP er interessant fordi det lærer de unge å endre tankene. Men jeg er ikke komfortabel med lisensieringen og prisen. Pilotprosjektet viser først og fremst at program som er basert på kognitive modeller, kan ha effekt og at ungdommene er nødt til å gjøre noe selv for å bli bedre, svarer den erfarne barnelegen.
Anslagsvis 1 til 1,5 prosent av unge har kronisk hodepine. Flere av pasientene til Hagelsteen er henvist fra sykehus.
– Får unge med kronisk hodepine for dårlig behandling?
– Jeg vil ikke kalle det feil behandling, og mange leger og sykehus gir god behandling. Men vi bør diskutere hvorfor så mange ungdommer utvikler kronisk hodepine. Og hvis vi prøver å stoppe en kronisk spenningshodepine med medisiner, kan vi lindre smerten, men vi endrer ikke årsakene.


Krevende pasientgruppe
Hagelsteen vedgår likevel at ikke alle får god nok hjelp.
– Dette er en veldig krevende pasientgruppe, og en hodepine også for legene. Mange av disse pasientene får ikke den hjelpen de skal ha: Dels kan det være manglende kompetanse, dels er det tungt og tidkrevende å involvere seg. Medikasjon har begrenset effekt for denne pasientgruppen.
– Hva mener du er viktig i behandlingen?
– Jeg har erfart at de unge trener god tid, og setter alltid av én time til første og eventuelt andre konsultasjon. Vi må få pasientene til å skjønne at de må gjøre noe selv. Tradisjonelt har vi leger i stor grad lært at det er vi som skal gjøre pasientene friske. Hvis jeg for 40 år siden hadde visst det jeg nå vet, ville jeg ha jobbet annerledes, sier Hagelsteen, som legger til:
– Målet mitt har vært å vise at det er mange måter å håndtere kronisk hodepine hos unge på, ut ifra en kognitiv tankegang. Pilotprosjektet bør være et innlegg i en debatt om hvordan denne pasientgruppen skal ivaretas.
Faktaboksen er oppdatert 13. oktober.

Powered by Labrador CMS