Det er viktig å fjerne unyttige medisiner. Og dette er behandlende lege sitt ansvar, sier forsker Pål Klepstad. Foto: Colourbox

Feil medisinkombinasjoner kan gi kreftpasienter unødige bivirkninger

Ofte går kreftpasienter på mange forskjellige medisiner. – Det er legens ansvar å unngå uheldige interaksjoner mellom medisinene, men mange har for lite kunnskap, sier forsker Pål Klepstad, NTNU.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny litteraturgjennomgang publisert i Drug Design, Development and Therapy har sett på bivirkninger ved å kombinere opioider med andre legemidler hos pasienter med langtkommen kreft.

– Litteraturgjennomgangen viser dessverre at det er gjort lite god forskning på denne problemstillingen. Men vi ser at det å kombinere opioider med andre legemidler må gjøres med varsomhet. Bivirkningene av opioidene kan bli sterkere på grunn av andre medisiner, og virkningen av medisinene kan bli for kraftig eller dårligere, sier forsker og lege Pål Klepstad ved Medisinsk fakultet, NTNU.

Bruker mange medisiner
Han er medforfatter på studien sammen med Dagny Faksvaåg Haugen, UiB. A. Kotlinska-Lemieszek fra Karol Marcinkowski University of Medical Sciences i Polen er førsteforfatter.

Klepstad gjorde i 2014 en studie av over 2.000 europeiske pasienter med langtkommen kreft.

– Vi så at pasientene i snitt gikk på 7,8 medisiner. 45 prosent av dem brukte medisiner de trolig kunne unnvært, sier Klepstad.

Påvirket effekten
Denne studien viser at mange av pasientene brukte medisiner de hadde liten nytte av, og som påvirket effekten av opioidene de brukte.

– Dette er pasienter som ikke har lenge igjen å leve. Det er svært viktig at de smertestillende medisinene de får har optimal effekt. Det er også viktig at pasientene slipper unødvendige bivirkninger fra andre kanskje unødvendige medikamenter i den tiden de har igjen. Slike bivirkninger kan resultere i at vi ikke kan øke dosen av smertestillende tilstrekkelig, sier Klepstad.

Fjerne unyttige medisiner
I tillegg vil det å få et lavere antall medikamenter gjøre det enklere for pasienten å ta de medisinene som faktisk er nyttige.

Ett eksempel kan være en pasient som har kort tid igjen å leve, men som likevel får kolesterolsenkende medisiner.

– Det er viktig å fjerne unyttige medisiner. Og dette er behandlende lege sitt ansvar, enten det er en sykehuslege eller fastlege som har ansvaret for pasienten i denne tiden, sier Klepstad.

For lite kunnskap
Enkelte medikamenter som brukes i behandling mot infeksjoner kan påvirke virkningen av opioider i kroppen.

Han mener mange leger har for lite kunnskap om dette.

– Det er ikke å vente at man skal kunne alt om interaksjoner, men det er en del av jobben som lege å bruke tid på å slå opp og finne ut av det, sier Klepstad.

Vær nøktern
Han mener det også er viktig at legene er så nøkterne som mulig i medisineringen.

– Dersom man er i tvil om man skal gi en medisin til en pasient med langtkommen kreft, så er det oftest lurt å la det være, sier han.

Minimere bivirkningene
Han påpeker at legen ved god medisingjennomgang kan minimere bivirkningene så mye som mulig for pasienter i en palliativ fase.

– Oppfølging, riktig dosering og nøye sjekk av bivirkninger kan gi disse pasientene bedre livskvalitet i den siste fasen, sier Klepstad.

Powered by Labrador CMS