JENTER MER ENN GUTTER: Jenter rapporterer oftere mye sykenærvær enn gutter. – Dette var et overraskende men tydelig funn, som vi ikke har funnet i studier fra yrkeslivet, sier Johansen. Foto: Colourbox

En av tre unge går ofte på skolen selv om de er syke

Sykenærvær er utbredt blant 15-18-åringer, viser ny studie. Jenter går oftere syke på skolen enn gutter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

NEGATIVE EFFEKTER: Forsker Vegard Johansen påpeker at høyt sykenærvær over tid kan gi mer helseproblemer og høyt sykefravær.

Studien er gjort i 66 skoler med over 3.000 elever, og er publisert i BMJ Open. Svarprosenten var på over 80 prosent.

Studien viser at sykenærvær er utbredt blant ungdommer i alderen 15 til 18 år.

– De fleste rapporterer én nærværsepisode eller mer forrige skoleår. Én av fire elever i ungdomsskolen og én av tre i videregående skole rapporterer høyt sykenærvær, sier forsker Vegard Johansen ved Østlandsforskning, som tidligere har sett på hvorfor vi går på jobb selv om vi er syke.

Høyere i videregående
Høyt sykenærvær er definert som mer enn fire episoder siste skoleår. Sykenærværet er høyere i videregående skole enn i ungdomsskolen.

– Årsaken er trolig at fravær har større betydning på videregående enn på ungdomsskolen. For det første kan fraværsnivået ha avgjørende betydning når man søker lærlingeplass og jobb. For det andre er det en sammenheng mellom fravær og karakterer, og karakterene i videregående skole kan være viktige både for fremtidig utdanning og arbeid, sier Johansen.

Også høyt sykefravær
Johansen har sett nærmere på hva som karakteriserer de med høyt sykenærvær.

– Disse elevene har ofte også høyt sykefravær. Dette ser vi også i studier fra arbeidslivet. Det er personer som er mye syke, og som står i valget mellom fravær eller nærvær, sier han.

I ungdomsskolen rapporterer elever med høy skolemotivasjon oftere mye sykenærvær, dette gjorde ikke utslag på videregående.

Mer i yrkesfag
Det viser seg også at elever i yrkesfaglige videregående skoler oftere rapporterer mye sykenærvær enn de på studiespesialiserende.

– Dette kan blant annet ha sammenheng med at det er viktig å ha lavt fravær for å få lærlingeplass, og at det er en god del obligatorisk yrkespraksis, sier han.

Jenter mest sykenærvær
Studien viser også at jenter oftere rapporterer mye sykenærvær enn gutter.

– Dette var et overraskende men tydelig funn, som vi ikke har funnet i studier fra yrkeslivet. Vi vet ikke hvorfor det er slik, men det kan ha sammenheng med mestring og motivasjon, sier Johansen.

I en norsk-svensk studie av yrkesaktive så han at det å oppleve mestring og være motivert for arbeidet var positive grunner for sykenærvær.

– Andre skolestudier har vist at jentene er mer motiverte for skolen og behersker skolefagene bedre enn gutter, sier han.

Kan gi helseproblemer
– Er sykenærvær uheldig?

– Studier som følger de samme individene over tid har vist at høyt sykenærvær over tid kan gi mer helseproblemer og høyt sykefravær. På kort sikt kan det ha negativ innvirkning på arbeidskapasiteten til den enkelte, og er det snakk om smittsom sykdom kan man selvsagt smitte andre, sier Johansen.

Han påpeker at det på den andre siden er mange yrkesaktive som sier at det har positiv innvirkning på helsen deres dersom de går på jobb selv om de er syke.

Powered by Labrador CMS