HAGE HAR BETYDNING: Hvorvidt barn har tilgang til hage i alderen tre til fem år har sammenheng med hvorvidt de blir fete i syvårsalderen, antyder ny studie. Foto: Colourbox

– Større fedmerisiko blant barn uten hagetilgang

Ny studie om risikofaktorer for barnefedme.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STOCKHOLM/EASD: Barn som ikke har tilgang på hage har større risiko for å bli fete. Slik konkluderer en studie som presenteres under diabeteskongressen EASD 2015 i Stockholm onsdag.

6500 barn
Konklusjonen er basert på en kohortstudie av engelske barn født i årene 2000 og 2001. Studien har omfattet nærmere 6500 barn, og viser at både manglende tilgang på grøntområder, og det å vokse opp i nedslitte nabolag, har sammenheng med barnefedme. Imidlertid har foreldrenes utdanningsnivå betydning for hvor stor denne effekten er:

Blant barn fra lavt utdannede familier var oddsen for å utvikle overvekt eller fedme innen fylte syv år rundt 40 prosent høyere dersom barna ikke hadde tilgang til hage i alderen tre til fem år.

Diabetesforebygging
På samme måte var oddsen for å utvikle fedme og overvekt blant barn fra høyt utdannede familier rundt 40 prosent høyere dersom de var oppvokst i nedslitte nabolag.

– Mer forskning er nødvendig for å finne ut hvordan vi kan bruke disse funnene i forebyggingen av type 2-diabetes, skriver forskerne i abstraktet som ble presentert under kongressen.

Powered by Labrador CMS