IKKE RUTINE: CT inngår ikke i rutinemessig utredning for skjult kreft hos pasienter med idiopatisk venøs blodpropp. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Liten effekt av utvidet kreftutredning

Personer med venøs blodpropp ser ut til å ha lite å vinne på utvidet screening med CT for å finne eventuell skjult kreftsykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Idiopatisk venøs trombose, som er blodpropp i bena eller i lungene uten en sikker utløsende årsak, kan være et tegn på underliggende kreftsykdom.
Nå har kanadiske forskere sammenlignet vanlig utredning for kreft med screening som også omfattet CT av bekken og bukhulen.
Den vanlige utredningen omfattet blodprøver, røntgen thorax og undersøkelse for bryst-, prostata- eller livmorhalskreft.
Ikke signifikant forskjell
Artikkelforfatterne av studien, som nylig er publisert i New England Journal of Medicine, fant ingen signifikant forskjell i antallet krefttilfeller som ble oppdaget ved vanlig utredning og med utvidet utredning, og forekomsten var henholdsvis 3,2 og 4,5 prosent.
Hos alle de 854 i den randomiserte studien ble det oppdaget såkalt okkult (skjult) kreftsykdom hos 3,9 prosent ett år etter studiestart.
Kreftrelatert død
I gruppen som fikk vanlig utredning, ble fire krefttilfeller (29 prosent) oversett, og 26 prosent ble oversett ved utvidet screening.
Tid til diagnose og kreftrelatert dødelighet var ikke signifikant forskjellig for pasienter som gjennomgikk vanlig utredning eller mer omfattende utredning.
Artikkelforfatterne konkluderer med at forekomsten av okkult kreft i denne studien var lav, og at en mer omfattende kreftutredning med CT ikke ga noen signifikant klinisk effekt.
Nær ti prosent i norsk studie
En norsk studie av Semb og Tveit, publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening nr 4 i fjor, fant at 9,4 prosent av 499 pasienter med idiopatisk venøs trombose fikk påvist kreft det første året etter blodpropp.
En begrenset utredning for å finne skjult kreft avdekket 94 prosent av krefttilfellene, men førte også til falsk positive funn – der kreftsykdom ikke ble påvist etter en mer omfattende utredning.
OBS! I Dagens Medisin utgave nr 14 i år, er det på side 16 dessverre trykket en feil versjon av notisen som omtaler NEJM-studien, og resultatene er derfor ikke korrekt gjengitt.

Powered by Labrador CMS