BEDRE DEMENSUTREDNING: I 2007 hadde bare 25 prosent av kommunene organisert demensutredning med eget demensteam og/eller demenskoordinator, mens det nå er tilfellet for 78 prosent av kommunene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Nær tre av ti kommuner har ikke demens-tjenester i planene

Drøyt 70 prosent av norske kommuner har nå nedfelt tjenester for demente i en eller flere av kommunens planer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en undersøkelse gjennomført av Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse, på oppdrag av og i samarbeid med Helsedirektoratet.

Kartleggingen er gjennomført i samarbeid med landets fylkesmannsembeter og dekker samtlige kommuner.
Undersøkelsen viser at 71,5 prosent av kommunene hadde tjenester til personer med demens nedfelt i kommunens handlings- og økonomiplan og/eller i en egen demensplan, i kommuneplanens samfunnsdel, eller i en plan for helse- og omsorgstjenesten.
Stor forbedring
Selv om en del kommuner fortsatt mangler tjenester for personer med demens i planene sine, har det skjedd en stor forbedring siden oppstart av Demensplan 2015 i 2007:
Da hadde bare 25 prosent av kommunene organisert demensutredning med eget demensteam og/eller demenskoordinator, mens det nå er tilfellet for 78 prosent av kommunene.
289 kommuner gjennomførte pårørendeskole i 2013 og/eller i 2014 mot, bare 20 i 2007.
Botilbud
Knappe 60 prosent av kommunene oppgir nå at de har systematisk informasjons- og opplysningsarbeid om demens og om tilbudet til personer med demens og deres pårørende.
I alt 396 kommuner har tilrettelagte botilbud for personer med demens i form av skjermet enhet i sykehjem og/eller bokollektiv for personer med demens i omsorgsbolig, ifølge Helsedirektoratet.
Demensplan 2015
Målet med undersøkelsen har vært å få en oversikt over tilrettelagte tilbud for personer med demens i norske kommuner i siste del av planperioden for Demensplan 2015.
Her kan du lese hele kartleggingen.

Powered by Labrador CMS