Frukt er fortsatt sunt

Det er ingen grunn til å spise mindre frukt. Fruktose er gunstigere enn sukker fordi fruktose har lavere glykemisk indeks og kan tas opp i kroppen uten insulin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tanja Kalchenko, lege i Oslo og ulønnet styreleder i foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla), Foto: Privat

Tanja Kalchenko, lege i Oslo og ulønnet styreleder i foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla)
DAGENS MEDISIN publiserte på nett 27. juli en norsk oversiktsstudie som konkluderer med at store mengder fruktose kan være helseskadelig (1). I artikkelen opplyses det dessverre ikke om hva som er kilder til fruktose, i stedet presenteres tall som ikke sier noe for de fleste av oss. Dette er uheldig fordi noen kan forveksle frukt og fruktose, og kan derfor forsøke å unngå eller spise mindre «frukt» og dermed gå glipp ut av mange sunne stoffer og positive helseeffekter ved frukt.
Hvor mye frukt må man spise for å få i seg 50–60 gram fruktose? Det er omtrent ti–tolv bananer, ett kilo epler eller fire kilo fersken (2).
I det siste har det vært en del negativ oppmerksomhet mot frukt. Professor i husdyrernæring, Birger Svihus ved NMBU (tidligere Landbrukshøyskole) og medforfatter i den omtalte oversiktsstudien om fruktose, ville tidligere gå til krig mot bananer. Han sammenlignet bananer med cola (3).
HELSEFORDELER. Å spise frukt, kan gi flere helsefordeler (4). Et kosthold med mye frukt, både fersk og tørket (men ikke fruktjuice), hjelper blant annet til å opprettholde en sunn vekt, viser en ny metastudie publisert juni 2015 (5). Forskerne sammenfattet resultater av 17 studier som analyserte fruktinntak og effekt på vektøkningen over tid. Det ble funnet at de som spiste mer frisk eller tørket frukt, hadde lavere risiko for å gå opp i vekt på lang sikt.
Forskerne tror at et større inntak av hel frukt reduserer det totale kaloriinntaket, noe som bidrar til vektnedgang: «Consumption of whole fruit was found to contribute to a reduced risk for long-term weight gain in middle-aged adults. Experimental trials suggest this beneficial effect of whole fruit is mediated by a reduction in total energy intake».
BEDRE ENN SUKKER. Fruktose er gunstigere enn sukker fordi fruktose har lavere glykemisk indeks, samt at det kan tas opp i kroppen uten insulin. Det utskilles heller ikke insulin når man får i seg fruktose (6): «Till skillnad från glukos kan fruktos tas upp i kroppen utan att det behövs insulin. Fruktos bidrar inte heller till att insulin frisätts». Jeg forstår derfor ikke hvorfor det kan være negativt, slik Kolderup sier, at fruktose har blitt anbefalt som erstatning for vanlig bordsukker.
Lege og ernæringsforsker David S. Ludwig kommenterte slik i en oversiktsartikkel i JAMA, tidsskriftet til den amerikanske legeforeningen (7): «First, fructose in its primary natural form (whole fruit) is not associated with adverse effects up to the limits of human consumption».
HOVEDKILDEN: Den største kilden til fruktose, er ikke frukt, men vanlig sukker – fordi sukker består av både fruktose- og glukosemolekyler.
Helsemyndighetene fraråder å spise mer enn 50 gram tilsatt sukker per dag – hvis kaloribehovet er på 2000 kcal per dag, og dette gjelder ikke sukkerarter som naturlig forekommer i råvarer som frukt og bær. (8).
KARBO-FOBI. Videre heter det i artikkelen på DM-nett: «Derimot kan man ikke utelukke at et høyt fruktoseinntak, særlig hvis dette skjer sammen med et høyt energiinntak av glukose/stivelse, kan ha negative helseeffekter gjennom fettdannelse i lever, sier Kolderup».
Hvorfor fremhever man her høyt energiinntak fra stivelse, men ikke fra fett eller proteiner? For høyt energiinntak er uheldig, uavhengig av hvor energien kommer fra. Påstander om at energiinntak fra stivelse er farlig i utgangspunktet, kan føre til karbo-fobi, noe som er uheldig.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Referanser:
1) http://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/07/27/-svart-hoyt-fruktose-inntak-kan-vare-farligere-enn-annet-sukker/
2) Matvaretabell USA, United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, National Nutrient Database for Standard Reference Release http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2208?fg=&man=&lfacet=&count=&max=&sort=&qlookup=&offset=&format=Full&new=&measureby=
3) Dropp frokosten med god samvittighet. Forskning.no  http://forskning.no/mat-og-helse-slanking/2015/01/den-beste-slankekuren-er-lage-din-egen-diett-dropp-frokosten-med-god).
4) Kostråd: Spis minst fem om dagen https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/fem-om-dagen#Helseeffekter-av-%C3%A5-spise-frukt-og-gr%C3%B8nt
5) Hebden L, O’Leary F, Rangan A, Singgih LE, Hirani V, Allman-Farinelli M. Fruit consumption and adiposity status in adults: a systematic review of current evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. Published online June 26, 2015. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2015.1012290
6) Socker. Livsmedelsverket.se  http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/socker/
7) David S. Ludwig: Examining the Health Effects of Fructose. JAMA, 2013;310(1):33-34.  http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleID=1693739
8) Kostråd: Mindre sukker til hverdags. Helsedirektoratet, helsenorge.no
https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/mindre-sukker-til-hverdags

Powered by Labrador CMS