Foto: Illustrasjon, Colourbox

Studie: Økt hjerte - og karrisiko etter testikkelkreft

Pasienter som har overlevd testikkelkreft har økt risiko for å dø av hjerte-og karsykdommer senere i livet, viser en oversiktsartikkel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Chunkit Fung er førstefatter av artikkelen som er publisert i Urologic Clinics of North America.

– Vi ser at pasienter som har overlevd testikkelkreft, har høyere risiko for å dø av hjerte – og karsykdommer etter kreftsykdommen sammenlignet med andre menn på samme alder, sier andreforfatter og seniorforsker Sophie Dorothea Fosså ved Den nasjonale kompetansetjenesten for seneffekter etter kreftbehandling og Kreftregisteret.
300 rammes årlig
I Norge oppdages 300 nye tilfeller av testikkelkreft årlig. 95 prosent av dem som får diagnosen, overlever. Det er rundt 5000 menn i Norge som har gjennomgått behandling for testikkelkreft og overlevd.

Tidligere har man trodd at helsetilstanden og overlevelse til testikkelkreftpasienter som er helbredet er omtrent den samme som menn fra den generelle befolkningen i samme alder opplever. De siste 15 års forskning har vist at det ikke er riktig. Mellom 20 til 30 prosent av overlevere etter testikkelkreft, særlig etter at de har fått cellegiftbehandlingen, sliter med helseproblemer. For noen fører det til tidlig død. Økt risiko for hjerte- og karsykdommer er en av årsakene, muligens allerede i det første året etter diagnosen.

Ingen har til nå sett på hvordan helsetilstanden er i løpet av det første året etter behandlingen, men foreløpige data kan tyde på at hjerteinfarkt og slag kan føre til tidlig død allerede i løpet av det første året etter behandlingen.

USA ser til Norge 
– Vi må forske videre på dette for å få mer kunnskap om det. Registerdataene gir oss kun dødsårsak. Ved å bruke norske kliniske data har vi tilgang til mer informasjon om den enkelte pasient, sier Fosså.

Hun startet opp forskningen på seneffekter etter kreftbehandling i Norge i 1998. Den amerikanskledede oversiktsstudien er laget etter mal fra Norge.
– Vanligvis bruker det å være vi som ser til USA og overtar resultatene av deres forskning. Nå er det omvendt. Nå er de som tar etter oss, sier Fosså.

Hindre blodpropp
Studiene fra Norge har gitt mistanke om at kreftpasienter aldres tidligere sammenlignet med andre, og har større risiko for hjerte – og karsykdommer og andre livsstilssykdommer.
For å unngå disse tidlige dødfallene på grunn av komplikasjoner får pasienter som har vært rammet av testikkelkreft med mye spredning , blodfortynnende for å hindre blodpropp .

Fosså påpeker at det også er viktig at pasienter som har vært rammet av testikkelkreft har en sunn livsstil i tiden etterpå.
– Det er pasientenes ansvar å spise sunt, være fysisk aktive og ikke bli overvektige, sier Fosså.

Regelmessige helsekontroller
Hun understreker også at det er viktig at pasientene gjennomgår regelmessige helsekontroller hos fastlegen etter at de har avsluttet sine kontroller ved kreft-politiklinikkene.

I de nasjonale retningslinjene for behandling og oppfølging av testikkelkreft står det at pasienter skal møte til legesjekk en gang hvert år eller annet hvert år.

– Livet ut
– Dette er det viktig at både pasient og fastlege følger opp. De første ti årene etter sykdommen er det oppfølging på sykehus, men etter det er oppfølging hos fastlege. Disse helsekontrollene skal fortsette livet ut, sier Fosså.

Hvorvidt fastleger følger opp det som står i retningslinjene og innkaller disse pasientene til kontroll, er ikke kjent.

Fosså vil undersøke dette i forskningsprosjekt som skal starte opp til høsten.

Powered by Labrador CMS