FORSKJELL: Natteranglere er mer utsatt for hull i tennene enn morgenfugler, viser ny studie.  Foto: Illustrasjon, Colourbox

Studie: Natteranglere har firedoblet karies-risiko

Unge natteranglere spiser sjeldnere frokost, pusser sjeldnere tennene og har større risiko for hull, viser svensk-norsk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Målet med studien var å se om det var en sammenheng mellom døgnrytme og risiko for hull i tennene. Forskerne så også på kosthold og pussing av tenner.

Studien er publisert i International Journal of Dental Hygiene. Den er et samarbeid mellom tannhelsetjenesten i Uppsala, Dalarne Universitetet og Tannhelsetjenestens komptetansesenter for Nord-Norge. 

En gruppe på 196 ungdommer på 15 og 16 år ble delt inn i to grupper. Inndelingen ble basert på hvem som hadde høy og lav risiko for hull i tennene.

Før tennene deres ble undersøkt, svarte de på et spørreskjema om døgnrytme, diett, vaner for rengjøring av tennene og demografiske variabler.

Tre døgntyper
Deltakerne ble delt inn i tre ulike døgntyper; kveldstypene som var våkne om kvelden og trøtte om morgenen, morgentypene som var trøtte om kvelden og våkne om morgenen, og en nøytral gruppe.

Resultatene viste at halvparten havnet i den nøytrale døgnrytmegruppen, 37 prosent var natteranglere og 13 prosent morgenfugler.

Frokost og tannpuss
Morgenfuglene og de nøytrale rapporterte at de spiste oftere frokost enn natteranglerne. Morgenfuglene og de nøytrale pusset også oftere tennene sine to ganger daglig.

Natteranglerne hadde nesten fire ganger så stor risiko for hull i tennene som morgenfuglene.

Forskere konkluderer med at det er viktig å være obs på pasientens døgnrytme når man skal jobbe med tannhelse hos ungdom med stor risiko for hull i tennene.

Powered by Labrador CMS