TILTREKKENDE KOMMUNER: Kommunene må gjøre seg lekre for legene, mener Helen Brandstorp. Foto:

– Urovekkende mange dropper kommuneturnusplassen

– Stadig flere dropper kommuneturnus i småkommuner til fordel for sykehus eller store kommuner, sier Helen Brandstorp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Brandstorp jobber ved Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM).

Hun sier at NSDM har fått vite at et urovekkende høyt antall turnusleger på sykehus nå velger å si fra seg kommuneturnusplassen.

Sier opp plassen
Med den nye turnusordningen søker legene på ordinære stillinger.

– Alle søker stillinger både på sykehus og kommunen. Etter fullført sykehustjeneste ser vi oftere enn før at legene sier opp plassen i kommunen. Verken leger, helseforetak eller kommuner har tatt helt innover seg at de nå inngår ordinære jobbkontrakter, sier Brandstorp.

– Men det er vel nødvendig å ha kommuneturnus som del av utdanningsløpet?

– Ja, det vil det være. Men det ser ut til at mange utsetter kommunetjenesten. Noen går ut i ulike permisjoner eller forsker. Andre velger å si nei til kommuneturnus i små kommuner, og forsøker isteden å få turnusplass i en by, sier Brandstorp.

Bekymret
Hun er bekymret for utviklingen.

– Småkommunene har bruk for turnuslegene. Men dette er trist av flere grunner, det er også problematisk for legene selv. Der er i førstelinjetjenesten de fleste pasientene er, og det er viktig å jobbe her for å lære om samhandling mellom primær- og spesialisthelsetjenesten, sier hun.

Brandstorp mener samspillet mellom samfunn og den enkelte pasient blir ekstra tydelig i en liten kommune.

– Vi kommer tett på pasientene våre, og ser hele mennesket. Det er utrolig spennende og lærerikt, sier hun.

Vokser med ansvaret
Brandstorp er også turnusveileder for turnuslegene i Troms fylke.

– Jeg ser hvordan de gruer seg på forhånd– dette er ukjent og skremmende for de fleste. Og jeg ser hvordan de vokser med ansvaret og at de ser tilbake på tiden med glede. Per Fugelli har snakket med stor glede om sine år på Værøy og Røst, han er en god talsmann for kommunepraksisen, sier hun.

Må gjøre seg lekre
– Når Helsedirektoratet legger fram den nye spesialitetsstrukturen vil det komme klart fram at kommuneturnus skal inngå, i tilfelle noen var i tvil om det. Men det vil fortsatt være slik at legene må søke på stillinger, sier Brandstorp.

Hun mener derfor at problemet vil vedvare.

– Både kommunene og myndighetene må jobbe for å unngå at plassene blir stående tomme. Kommunene gjør lite for å markedsføre seg selv og er generelt lite engasjert i utvelgelsen av turnusleger. Småkommunene må legge til rette og gjøre seg lekre for legene, sier hun.

Powered by Labrador CMS