GENERALPRØVE: Den offisielle gjenåpningen skjer onsdag 1. juli kl 1200, og her er generalprøven i gang. Foto: Eline Feiring, LMI

Ansatte starter opp «pillefabrikken» på ny

De ansatte reddet selv den nedlagte legemiddelfabrikken på Elverum, og virksomheten er nå i gang igjen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette er en stor dag for legemiddelindustrien i Norge, Leif Rune Skymoen, daglig leder i Curida

Klokken tolv onsdag 1. juli gjenåpner legemiddelfabrikken på Elverum.
I 1973 ble fabrikken i Elverum bygget, og ble i 1992 solgt til Nycomed. På folkemunne er fabrikken kalt for «Pillefabrikken», selv om den i hovedsak har produsert andre legemidller og produkter enn piler.
I 2011 ble Nycomed en del av det japanske selskapet Takeda, som i 2013 vedtok å flytte virksomheten ut av Norge. De ansatte mobiliserte, og selskapet Curida ble etablert av 107 fabrikkmedarbeidere og 15 øvrige aksjonærer. Curida skal drive leieproduksjon av legemidler og næringsmidler.
Også tidligere administrerende direktør i Takeda Nycomed Norge, Per S. Thoresen, har engasjert seg sterkt i videre drift, og er nå styreleder i Curida.
Stolthet
Daglig leder i Curida AS er Leif Rune Skymoen.
– Dette er en stor dag for legemiddelindustrien i Norge, og Curida har som visjon å bli et nasjonalt senter for industrialisering av medisinsk innovasjon og en del av norsk legemiddelberedskap, sier Skymoen til Dagens Medisin.
I et blogginnlegg på dagensmedisin.no skriver Skymoen at «Fabrikken vår i Elverum har vært en pålitelig leverandør av legemidler til pasienter i inn- og utland siden 1974. Kunnskapen hos de mange dyktige medarbeiderne er til å ta og føle på – akkurat som stoltheten de legger i å kunne videreføre driften».
Tre avtaler på plass
– Vi har tre avtaler på plass i dag, og to til som vi forhandler om og håper snart er på plass, forteller Skymoen.
I første omgang vil fabrikken sysselsette 50-60 personer.
Nylig inngikk Curida en avtale med det legemiddelselskapet AbbVie om produksjon av ett av deres legemidler.
Legemiddelet er et lokalbedøvende medikament, som markedsføres i en rekke europeiske land, men ikke i Norge.
Foreslår vaksineproduksjon
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien, skriver i Dagsavisen at gjenåpningen av fabrikken betyr at vi bevarer kompetanse og arbeidsplasser og skatteinntekter i Norge.
– Og det betyr en trygghet for norske pasienter ved at vi sørger for å bevare kompetanse og infrastruktur til å produsere legemidler og vaksiner selv. Snart legges vaksineproduksjonen ved Folkehelseinstituttet ned, og vi i Legemiddelindustrien har tidligere foreslått at deler av produksjonen kan flyttes til Elverum, skriver Bekkemellem.

Powered by Labrador CMS