ARBEIDSGRUPPE:– Legene kjenner ikke igjen arbeidet og sier at det er gjort om på en rekke innspill fra klinikerne, sier Morten Laudal, fastlege og styremedlem i Norsk forening for allmennmedisin. Foto: Vidar Sandnes

– Veilederen for henvisning er en katastrofe

– Henvisningsveilederen bør sendes tilbake til klinikere og omarbeides.  Den er en katastrofe slik den er nå, mener fastlege og kommunelege Morten Laudal.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I arbeidsgruppa som skal gjennomgå høringsuttalelsene og vurdere innspillene som har kommet, sitter tre representanter for Legeforeningen, og to av disse er fastleger. Avdelingsdirektør Rolf J. Winspoll i Helsedirektoratet

I dag, mandag 29. juni, gikk den opprinnelse høringsfristen ut for Helsedirektoratets «Nasjonal veileder for henvisning til spesialisthelsetjenesten». Fristen er imidlertid forlenget til 15. juli.

Norsk forening for allmennmedisin (NFA) har sendt inn sitt innspill, og er ikke imponert: «Veilederen bør sendes tilbake til klinikere og omarbeides. Slik den den foreligger nå er den ikke nyttig», skriver NFA i sitt høringssvar.
Innholdet i forslaget til ny veileder vekker mildt sagt forargelse hos fastlegene:
– Veilederen er en katastrofe slik den er nå, hvor ande hensyn enn de kliniske har fått uforholdsmessig stor plass, til fortrengning for kliniske hensyn. Det kan virke som om Helsedirektoratet setter andre interesser enn de rent faglige foran, sier fastlege og kommunelege i Vestby, Morten Laudal til Dagens Medisin.
Han er styremedlem i NFA.
Etterlyser det kliniske
«Vi oppfatter at mye annet enn klinisk relevant informasjon er vektlagt, og det til fortrengsel for gode kliniske opplysninger», skriver NFA i høringssvaret.
– I veilederen står det ingenting om kliniske opplysninger. Samtidig som det blant annet foreslås å føre opp navn på pårørende. Her er det i hvert fall ikke klinikernes interesser som har vært førende, og det er heller ikke hensiktsmessig for at pasienten skal få god behandling, mener Laudal.
NFA viser til eksempler som at navn på pårørende skal føres opp, at det for henvisning av barn kreves samtykke fra begge foreldre, at fastleger gjerne skal sjekke ventetider på nett eller ringe pasientrådgiver for fritt sykehusvalg før henvisning.
Sistnevnte er noe NFA betegner som svært tidkrevende og som bare bør gjøres unntaksvis.
Pågår prosesser
Morten Laudal understreker at det nå foregår store og gode prosesser innen elektronisk pasientjournal (EPJ) for å få god arbeidsflyt.
– Jeg ser imidlertid ingen sammenheng mellom veilederen og disse prosessene. Det foregår også godt arbeid for å få prioriteringsveilederne inn i EPJ, men heller ikke her er det noen sammenheng med veilederen. Det jobbes bredt for å få til god og rask henvisningspraksis, og veilederen forkludrer snarere enn understøtter dette arbeidet, hevder Laudal.
Hevder legene ikke er hørt
NFA mener veilederen ikke er skrevet med det mål for øyet å ivareta allmennlegenes portvokterrolle i å bidra til at det ikke gjøres unødvendige henvisninger.
– Men dere har jo hatt representanter fra NFA med i arbeidsgruppen?

– Ja, men disse legene disse kjenner ikke igjen arbeidet og sier at det er gjort om på en rekke innspill fra klinikerne. Det er bakgrunnen for at vi mener at veilederen må sendes tilbake til klinikerne og omarbeides, svarer Laudal.
Fastleger vurderer høringssvar
Avdelingsdirektør Rolf J. Winspoll i Avdeling for allmennhelsetjenester i Helsedirektoratet skriver i en kommentar til Dagens Medisin at direktoratet setter pris på alle innspill og er åpne for råd og dialog i det videre arbeidet. Han forteller at det blant annet vil være fastleger som skal gjennomgå høringssvarene.

– Arbeidsgruppa for henvisningsveilederen vil bli kalt inn til et møte i slutten av august for å gå gjennom høringsuttalelsene og vurdere de innspillene som har kommet. I arbeidsgruppa sitter tre representanter for Legeforeningen, og to av disse er fastleger, sier Winspoll.
Helsedirektoratet viser også til at de er i dialog med flere leverandører av elektroniske pasientjournalsystemer med sikte på at henvisingsveilederen, nasjonale faglige retningslinjer og andre veiledere blir integrert i EPJ-ene.
«Uforsvarlig tidsbruk»
I høringssvaret skriver NFA at de savner en vurdering av allmennlegens arbeidsflyt i henvisningsutarbeidelsen, og en vurdering av hvor mye tid det normalt bør ta å utferdige en god henvisning.
– Hvis målet er vesentlig flere opplysninger i henvisningene enn dagens gjennomsnitt, vil tidsbruken bli uforsvarlig. Normalt er det ingen takst for henvisning, men det som nå kreves av en henvisning, er så detaljert at det kan sammenlignes med en legeerklæring til NAV. Og denne erklæringen honoreres med takst L40 som er over 500 kr. Dette for å sette urimeligheten i relieff, kommenterer Laudal.
Et av tiltakene i veilederen NFA imidlertid er svært fornøyd med, er forslaget om å påføre «haster» på henvisninger hvor det er viktig med svært rask utredning.
Oppdrag fra departementet
Helsedirektoratets oppdrag med å utarbeide veilederen er gitt av Helse- og omsorgsdepartementet. Henvisningsveileder skal være en støtte ved henvisning av pasienter til spesialisthelsetjenesten – og skal bidra til at vurderingsfristen på 10 dager overholdes.

Den nye lovbestemmelsen om å redusere vurderingstiden fra dagens 30 dager og ned til 10 dager, trer i kraft fra høsten.
Saken er oppdatert/redigert 30. juni kl 13:30.

Powered by Labrador CMS