SØKNADER: – Så langt har vi ikke fått noen søknader om unntak fra bestemmelsen, men vi ser at de kan komme, sier leder av Beslutningsforum, Lars Vorland. Foto: Vidar Sandnes

Bare fagmiljøene kan be om medisinbruk-unntak

Beslutningsforum presiserer at bare fagmiljøene kan be om at legemidler som er til metodevurdering, kan få dispensasjon til å brukes inntil beslutning om eventuell innføring foreligger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er første gang Beslutningsforum kommer med en presisering av denne problemstillingen.
Begrenses i dag
I dag er det slik at et legemiddel eller metode som er til vurdering i det nasjonale systemet for innføring av nye metoder, ikke kan tas i bruk før Beslutningsforum har tatt bestemt om bruken kan finansieres av det offentlige og bli innført på sykehusene.
Det har imidlertid vært åpent for å søke om unntak og dermed dispensasjon til bruk inntil metodevurderingen er ferdig og Beslutningsforum har fattet et vedtak.

I møtet i forumet 15. juni, ble det presisert prinsippene for hvordan slike unntak kan innvilges.
Mulig funksjonsfordeling
Først og frem er det bare fagmiljøet/fagmiljøene som kan be om unntak. Disse må ta saken opp med sitt eller sine helseforetak, som sender saken videre til felles vurdering hos de fire RHF-fagdirektørene.
Den beslutningen fagdirektørene tar kan dreie seg om at legemiddelet eller metoden kan brukes i den perioden metodevurderingen pågår og eventuelt på hvilke indikasjoner. Det kan også være nødvendig å ta beslutning om funksjonsfordeling – at bare ett eller få sykehus kan behandle, særlig hvis det er komplisert behandling med høyt volum, heter det i protokollen fra møtet.
Det ble ellers presisert at fagdirektørene ikke tar stilling til behandling av enkeltpasienter.
Ser at søknader kan komme
Leder av Beslutningsforum, Lars Vorland, sier at de så langt ikke har fått noen søknader om dispensasjon fra bestemmelsen.
– Men vi ser at de kan komme. For en del av de nye legemidlene som forventes å bli godkjent til høsten, ser det ut som om Legemiddelverket vil ha metodevurdering klart og at vi får tatt en beslutning omtrent når legemiddelet har fått norsk pris og norsk markedsføringstillatelse, sier Vorland til Dagens Medisin.
Ikke i havn med rabatt-diskusjonen
På møtet i juni var også diskusjonen oppe om eventuelle hemmelige rabatter og prisforhandlinger. Her ble det ikke tatt noen annen beslutning enn at RHF-fagdirektørene skal komme tilbake til Beslutningsforum med et forslag til strategi, med utgangspunkt i diskusjonen på møtet.
Ifølge Vorland er det ikke satt noen tidsfrist for når notatet skal være ferdig, men det forventes å være klart over sommeren.

Powered by Labrador CMS