FATTET VEDTAK: Beslutningsforum hadde siste møte før sommeren 15. juni. Her fra et tidligere møte: Daniel Haga (f.v.), Lars Vorland, Herlof Nilssen, Daniel Haga og Cathrine M. Lofthus. Foto: Vidar Sandnes

Likestiller bruk av kreftmedisiner

Beslutningsforum har bestemt at legene ikke behøver å velge prostatakreftmedisinen Xtandi som førstevalg, men likestiller legemiddelet med Zytiga, både i første- og andrelinjebehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FORNØYD: – Jeg kan ikke svare på hvilken pris på Zytiga vi har kommet med i anbudet vårt, sier leder for Public Affairs i Janssen, Kristin Wille, som er fornøyd med at legene nå kan velge fritt mellom Zytiga og Xtandi. Foto: Privat

I sitt siste møte 15. juni vedtok Beslutningsforum at både Xtandi og Zytiga, som brukes ved prostatakreft med spredning, også kan innføres som førstelinjebehandling.
Inntil 15. juni kunne de to legemidlene bare brukes som andrelinjebehandling, og Xtandi skulle på grunn av prisforskjellen, være førstevalg fremfor Zytiga.
Fritt valg
I samme møte ble det også bestemt at Xtandi ikke lenger er førstevalg, men at legene kan velge fritt hvilke av de to som skal brukes.

Både bruk i første- og andrelinjebehandling, og opphevelsen av Xtandi som førstevalg, gjelder umiddelbart, det vil si fra 15. juni. 
LIS-anbud
Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) har nå fått anbudspriser på kreftlegemidler, og offentligjør resultatet av anbudet til leverandørene i august.

Beslutningsforum sitt vedtak om innføring av legemidlene og oppheving av rangeringen, forutsetter at kostnadene holdes på samme nivå eller lavere enn det som er gitt i LIS-anbudet som blir gjeldene fra 1. november i år.
Taus om rabatt
Leder for Public Affairs Kristin Wille i legemiddelfirmaet Janssen, som markedsfører Zytiga, forteller at firmaet sendte inn nye anbudspriser til LIS i slutten av mai.
– Hvor stor rabatt har dere gitt?
– Jeg kan ikke svare på hvilken pris vi har kommet med i anbudet vårt. I august kommer LIS med sine anbefalinger, og det kan hende det kommer føringer for bruk da, men dette vet vi ikke per i dag. Det viktigste nå med Beslutningsforum sitt vedtak er at legene står fritt til å velge mellom Zytiga og Xtandi, sier Kristin Wille til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS