Foto: Colourbox

Overgrep øker risikoen for diagnose

Sju av ti ungdommer ved barnevernsinstitusjoner har vært utsatt for overgrep. – 80% av dem har psykiske lidelser, sier forsker Hanne Klæboe Greger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er viktig med traumekartlegging av ungdommer i barnevernsinstitusjoner, sier forsker Hanne Klæboe Greger.

Det viser en ny norsk studie som er publisert i Child Abuse & Neglect.

I studien har forskerne undersøkt ungdommer mellom 12 og 20 år bosatt i norske barnevernsinstitusjoner.

Førsteforfatter og PhD-stipendiat Hanne Klæboe Greger fant at 71 prosent av ungdommene hadde vært utsatt for overgrep som fysisk vold, seksuelle overgrep eller vært vitne til alvorlig vold.

80% hadde psykisk lidelse
Av disse fylte 80% kriteriene for minst en psykisk lidelse.

– Dette er signifikant flere enn i referansegruppen som ikke har overgrepserfaringer, sier Greger, som er lege i spesialisering ved BUP i St. Olavs Hospital.

I referansegruppen fylte 64 % kriteriene for en diagnose.

– Dette er også veldig høyt, også i referansegruppen har en stor andel opplevd dårlige oppvekstforhold og relasjonsbrudd.

Intervjuet 335
335 ungdommer gjennomførte et intervju der forskerne innhentet diagnostisk informasjon og opplysninger om opplevde overgrep.

I tillegg fylte de ut spørreskjema og ungdommenes hovedkontakter på institusjonene ble intervjuet.

Ungdommer i barnevernsinstitusjon er en høyrisikogruppe for psykiske lidelser.

– Vi ville undersøke om tidligere opplevde overgrepserfaringer ytterligere økte risikoen for psykiske lidelser, og om det å være utsatt for flere ulike typer overgrep økte risikoen, sier Greger.

Mer angst og depresjon
Studien viser signifikant høyere forekomst av Asperger syndrom, alvorlig atferdsforstyrrelse, alvorlig depresjon, dystymi, generalisert angstlidelse, selvmordstanker og tidligere selvmordsforsøk blant de som hadde opplevd overgrep. I snitt hadde de 2,8 diagnoser.

– 29% i eksponeringsgruppen hadde alvorlig depressiv lidelse mot 9% i referansegruppen. 42% rapporterte selvmordsforsøk av de som hadde vært utsatt for overgrep, mot 21% i referansegruppen.

Flere typer overgrep
Det å ha vært utsatt for flere ulike typer overgrep øker risikoen for psykiske lidelser mye.

– De som har vært utsatt for både fysisk vold, seksuelle overgrep, vært vitne til vold og har foreldre som har problemer med for eksempel rus, har mangedoblet risiko for mange typer psykiske lidelser og for å ha gjennomført selvmordsforsøk, sier Greger.

Det var flest jenter som hadde overgrepserfaringer.

– Jentene hadde også høyere antall diagnoser, høyere forekomst av emosjonelle lidelser og flere jenter enn gutter hadde gjennomført selvmordsforsøk, sier hun.

Høyrisikogruppe
Studien viser klart at ungdommer i norske barnevernsinstitusjoner utgjør en høyrisikogruppe for psykiske lidelser, sier Greger.

– Overgrepserfaringer ser ut til å spille en nøkkelrolle i dette forholdet, påpeker hun.

Usikker på grundigheten
Ved utredning av psykiske lidelser i BUP er det standard å spørre om overgrepserfaringer.

– Det er derimot noe usikkert hvor grundig dette blir gjort i praksis. Studien viser at det er viktig med en grundig traumekartlegging av alle barn og ungdommer i barnevernsinstitusjoner, sier hun.

I tillegg er det viktig med bred utredning for psykiske lidelser ved indikasjon.
– Forekomsten av psykiske lidelser er svært høy, og disse ungdommene bør ha lett tilgang på psykiatrisk helsetilbud uten lang ventetid. De kan trenge oppfølging i lengre tid, sier hun.

Powered by Labrador CMS