– Brukere av anabole steroider oppfattes negativt

Personlighetstrekkene beskrives som negative og nevrotiske av bekjente nær brukerne, ifølge studie

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Foto: Jan Kåre Wilhelmsen

– Ikke-medisinsk bruk av anabole steroider har negative konsekvenser for brukerne, deres familier og samfunnet. Det er også tilfeller av selvmord grunnet bruk av anabole steroider, sier postdoktor Dominic Sagoe ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.
Sammenlignet studier
I sin doktorgradsavhandling undersøkte han omfanget i bruk av anabole steroider på verdensbasis. Deretter kikket Sagoe nærmere på hvordan andre oppfatter personligheten til dem som bruker anabole steroider, og hva videregående-elever i Ghana tenker om anabole steroider. 
I studien sammenlignet han totalt funn fra 187 internasjonale studier.
– Resultatene indikerer at bruken av anabole steroider er et alvorlig og utbredt folkehelseproblem, sier han.
Studien er den første som ser på hvordan andre ser på personligheten til de som bruker anabole steroider.
– Resultatene her viser at brukere av anabole steroider blir oppfattet negativt av andre når det gjelder personlighetstrekk. De blir oppfattet som mer nevrotiske enn ikke-brukere, forklarer Sagoe.  
Funnene indikerte også at mange elever i videregående i Ghana har brukt, eller har planer om å bruke, anabole steroider.
Etterlyser flere tiltak
Ikke-medisinsk bruk av anabole steroider er forbudt i de flest land og innen de fleste idretter. Sagoe mener det er viktig å sette i verk ytterligere tiltak for å hindre misbruk.
– Det er viktig med tiltak som kan bekjempe dette problemet. Særlig bør man prøve å redusere omfanget av illegalt salg av anabole steroider på nett, påpeker forskeren.
På 1960 og 70-tallet begynte eliteutøvere og kroppsbyggere å bruke anabole steroider for å utvikle større muskler. Nå er dette blitt utbredt også blant mosjonister og ungdom. – Millioner har de siste tiårene brukt anabole steroider for å se mer attraktive ut, utdyper han.
Ødelegger image
I tillegg til å forebygge illegalt salg, mener Sagoe det er viktig å få frem at bruk av anabole steroider ser ut til å ødelegge personenes sosiale image.
– I tillegg til å ha negative konsekvenser for det psykologiske og fysiologiske hos personene som bruker dette, kan det også føre til at personer ser på misbrukerne på en negativ måte og skader det sosiale selvbildet til personen. Tidligere forskning har også vist at det kan være effektivt å bruke dette som argument for å forhindre at ungdom begynner å bruke anabole steroider, sier Sagoe.

Powered by Labrador CMS