Utlyser 200 millioner til helse- og velferdsforskning

Brukerne skal ta del i utformingen av forskningsprosjektene, ifølge helseministeren.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KREVER BRUKERMEDVIRKNING: Helseminister Bent Høie (H).

Torsdag lanseres programmet Gode og effektive helse-, omsorgs- og velferdstjenester (HELSEVEL). Gjennom programmet utlyser Forskningsrådet i år 200 millioner kroner til forskning på helsevesenet, og på velferdstjenester for øvrig. Deretter vil programmet ha et årlig budsjett på rundt 130 millioner kroner frem til 2025.

– Dette handler om å sikre at helse- og omsorgstjenesten er bærekraftig. Det å fortsette å jobbe som i dag vil ikke være mulig hvis vi skal løse de oppgavene vi har i fremtiden. Vi ønsker å skape tjenesteinnovasjon og bidra til at vi jobber på nye måter, sier helseminister Bent Høie (H) til Dagens Medisin.

Skal svare på behov
Ifølge Høie skal forskningen være «behovsidentifisert». Det innebærer at de som søker om forskningsmidler må dokumentere at prosjektene svarer på et behov som er opplevd av pasientene eller av dem som jobber i tjenesten. En annen betingelse for å få forskningsstøtte, er brukermedvirkning.

– Brukerne – det vil si både pasientene og de som jobber i helsetjenesten – må involveres i utformingen av forskningsprosjektene. Brukermedvirkning betyr både at problemstillingene til forskningsprosjektene skal være relevante for brukerne, og at forskningen underveis er innrettet etter deres behov, sier statsråden.

– Hva slags prosjekter forventer du at dette programmet vil resultere i?

– Jeg forventer at det vil bli oppmerksomhet på pasientforløp, og at vi kan sikre at tjenester som i dag organiseres ut fra fagområder og profesjoner, i fremtiden organiseres mer ut fra pasientenes behov. Jeg forventer også at vi får forskning som bidrar til at pasienten kan styre sitt eget liv, og som gjør at vi kan sette inn ressursene på riktig tidspunkt, sier Høie.

Felles initiativ
HELSEVEL-programmet er et felles initiativ fra Helse- og omsorgsdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet, Barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

Dermed vil programmet foruten helse- og omsorgstjenester også støtte andre forskning på andre velferdstjenester, eksempelvis innenfor barnevernet eller sosialtjenesten.

– Én av de store samfunnsutfordringene Norge står overfor, er å forbedre kvaliteten på helsetjenestene og andre offentlige tjenester. Derfor har vi pekt ut dette som et av satsingsområdene i vår langtidsplan for forskning og høyere utdanning, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Ifølge regjeringen er HELSEVEL Forskningsrådets største enkeltsatsing på tjenesteforskning noensinne.

Powered by Labrador CMS