FORTSATT USIKKERT: Det er ennå ikke klart hvor mye av nedgangen i aktivitet som er reell, og hvor mye som skyldes feilregistrering i DIPS, ifølge administrerende direktør Bjørn Erikstein ved OUS. Foto: Øyvind Bosnes Engen

77 millioner bak budsjettetter første tre måneder

Men aktiviteten har økt i mars, melder OUS-ledelsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I forbindelse med Oslo universitetssykehus’ (OUS) styremøte tidligere denne måneden, kunne ledelsen rapportere om at sykehuset både hadde lavere aktivitet og høyere bemanning enn det var budsjettert for.

Dette er ifølge OUS-ledelsen mye av forklaringen på at sykehuset nå etter første kvartal kan melde om et underskudd på 77 millioner kroner. For perioden januar til mars ligger aktivitetsnivået innen somatikken – målt i DRG-poeng – to prosent lavere enn budsjettert for. Ifølge administrerende direktør Bjørn Erikstein har imidlertid aktiviteten i mars isolert sett vært høyere enn i budsjettet.

Flere konsultasjoner
For å bli kvitt underskuddet, vil OUS-ledelsen blant annet øke aktiviteten ytterligere: «Gjennom prioriteringer i budsjettet er kapasiteten økt både innenfor radiologi, patologi og operasjonsteam. Analyser av driften på poliklinikkene viser at det innenfor eksisterende åpningstider er mulig å gjennomføre flere konsultasjoner», skriver Erikstein i sin rapportering til sykehusets styre.

I tillegg vil OUS-ledelsen holde kostnadene nede, blant annet ved å holde bemanningen lavest mulig og redusere innleie av arbeidskraft: «Klinikkene er bedt om å finne områder hvor lønnskostnader og bemanning kan reduseres uten at det kommer i veien for økt aktivitet», skriver Erikstein.

Fortsatt usikre tall
Da det elektroniske journalsystemet DIPS ble innført i oktober 2014, økte antall registrerte fristbrudd og langtidsventende pasienter drastisk. Per 20. april ligger antall fristbrudd på 1565, og sykehuset er fremdeles ikke tilbake på nivået fra før DIPS ble lansert. På grunn av problemene med det nye journalsystemet, er det ifølge OUS-direktøren ennå uvisst hvor mye av nedgangen i sykehusets aktivitet som er reell:

«Det er fortsatt utfordringer knyttet til løpende registrering og kvalitetssikring av registrert aktivitet etter overgangen til DIPS. Det er derfor usikkert hvor stor del av avviket etter mars som skyldes registeringsproblemer og hvor mye som skyldes reelt lavere aktivitet enn planlagt. Det er nå frigjort ekstra kapasitet for å bidra til kvalitetssikring av aktivitetsgrunnlaget for 1. tertial», skriver Erikstein.

Powered by Labrador CMS