ANKER: Avisa Nordland og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen anker kirurgisaken til menneskerettsdomstolen. Bildet ble tatt i Salten tingrett, der AN tapte saken i første runde i retten, i mars 2013. Foto: Arkivfoto

Anker kirurgi-saken til Strasbourg

Avisa Nordland anker Høyesterettsdommen til Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Avisa Nordland (AN) ble tidligere i år dømt i Høyesterett til å betale kirurg Rastislav Kunda 400.000 kroner i oppreisningserstatning.
AN: - Dommen avvik fra praksis
Nå anker avisen saken til Strasbourg, ifølge an.no:
–  Vi har hele tiden hevdet at dommen er et avvik fra praksis. Vi er uenige i premissene og konklusjonen i dommen. I denne saken er dommene fra landets to øverste rettsinstanser på kollisjonskurs. Det er en omdiskutert og spesiell sak som har skapt mye oppmerksomhet, og den eneste saken som er dømt i retten etter å ha blitt akseptert i PFU, sier sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen.

Legeforeningen: - Forbauset
Synne B Staalen, advokat i Legeforeningen har i løpet av saken representert Kunda. Hun sier man i Legeforeningen er forbauset over avgjørelsen om å anke saken inn for menneskerettsdomstolen.
– Vi vurderer at høyesterettsdommen er i tråd med rettspraksis, men der er vi som kjent uenige med AN, sier Staalen til Dagens Medisin.
Om menneskerettsdomstolen velger å behandle saken, kan det i verste fall ta to – tre år før saken kommer opp, ifølge Staalen.
Legeforeningen vil følge saken nøye, men vi har ikke lenger en aktiv rolle, det er staten ved Regjeringsadvokaten som nå er part, sier hun til Dagens Medisin.

- Forøvrig er det slik at Høyesteretts er øverste rettsorgan i Norge. Jeg finner det underlig at AN fortsatt bruker PFU-dommen som argument. Det viser at de ikke helt har forstått saken, sier Staalen.
Behandlet i tre rettsinstanser
Ifølge AN er det advokat Trond Hatland fra advokatfirmaet Thommessen som skal forberede saken på vegne av avisen.
 
Kirurgisaken har vært behandlet i tingretten, i lagmannsretten og i Høyesterett.
AN tapte i tingretten og i Høyesterett, mens de ble frifunnet i lagmannsretten.
AN klager saken inn for  Strasbourg for å få en prinsipiell vurdering av dommen i Høyesterett. Da er Norge motpart, og kirurg Rastislav Kunda er ikke lenger er en del av saken. Han beholder sitt erstatningsbeløp, uansett utfall av klagesaken for for menneskerettsdomstolen, ifølge AN.

Powered by Labrador CMS