Bekymring fra cubanske leger førte til at de uvanlige sykdomstilfellene på Cuba ble gransket. Foto: Colourbox

Ny aggressiv hiv-variant

Det er oppdaget en variant av hiv-viruset som gjør at pasientene utvikler aids dobbelt så raskt. - Hiv-viruset har ennå ikke avslørt alle sine hemmeligheter, sier professor Stig S. Frøland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hiv-kur

– Så langt vet man at hvilende virus i celler ikke lar seg fjerne med dagens hiv-behandling, og at virusets arvestoff ligger gjemt i potensielle reservoarer forskjellige steder i kroppen.– Forskningen innen cellebiologi er grunnleggende for å finne en kur.– Det er noen få eksempler på at noen har blitt helbredet, blant annet den såkalte «Berlin-pasienten», som ble kvitt viruset etter kreftbehandling som innebar stråleterapi og stamcelletransplantasjon med immunceller. Disse immuncellene hadde egenskapen at de «blokkerte» viruset i å komme inn i cellene ved hjelp av et overflate-gen på cellene som heter CCR5-genet. Dette er en risikofylt og dyr behandling.Kilde:Folkehelseinstituttet

Den nye aggressive hiv-varianten som nylig ble oppdaget på Cuba, fører til at hiv-pasienter utvikler aids dobbelt så raskt som det som hittil har vært vanlig i et gjennomsnittlig sykdomsforløp. Dette gjør at pasienter med infeksjon har kortere tid på seg til å søke behandling.
Det er forskere ved Catholic University of Leuven i Belgia som har studert pasienter ved Institute for Tropical Medicine Pedro Kouri i Havana på Cuba.

Utvikler aids på tre år
Forskerne har publisert en studie i «EBioMedicine». De skriver at den nyoppdagede varianten kan utvikle seg til aids innen tre år, dersom den ikke blir behandlet, mot gjennomsnittlig rundt ti år med hiv-viruset vi kjenner nå.
Forskerne studerte 73 pasienter som var hiv-negative i tre år, men som nylig hadde fått viruset. Alle pasientene som var smittet med den nye varianten, fikk aids i løpet av tre år. Ingen av pasientene fikk noen behandling før de utviklet aids.
Raskere sykdomsforløp
Professor emeritus Stig S. Frøland, spesialist i infeksjonssykdommer, indremedisin og klinisk immunologi, viser til at den globale aids-epidemien i hovedsak er forårsaket av virus av typen HIV-1 gruppe M.
– Denne M-typen kan igjen deles opp i ni ulike sub-typer. Disse sub-typene kan forbinde seg med hverandre og danne nye kombinasjonsformer – såkalte rekombinantvirus. I litteraturen kalles disse CRF. Vi kjenner nå 58 slike rekombinanter, og nye kommer sikkert til å oppstå, sier Frøland.
– En del data tyder på at de ni ulike sub-typene kan ha forskjellige egenskaper, blant annet når det gjelder tempo i sykdomsutvikling. Dette har hittil ikke vært overbevisende vist for rekombinant-virus. Studien fra Cuba er nok den første som gir holdepunkter for dette.
I studien konkluderer forfatterne med at varianten CRF19, som er en blanding av sub-typene A, D og G, gir et raskere sykdomsforløp enn det som ses i kontrollgruppene med andre virustyper og subtyper. Studien finner også at pasientene som er smittet med dette viruset, skiller seg immunologisk og biokjemisk fra andre hiv-pasienter.
Vil fortsette å overraske
– Men, funnene må bekreftes, sier Frøland, som viser til at det ikke er et høyt antall pasienter som er studert.
Frøland har arbeidet med hiv og aids i svært mange år, og han var den som diagnostiserte den første aids-pasienten i Norge. Han mener hiv-viruset vil fortsette «å overraske»:
– Jeg tror hiv-viruset fortsatt ikke har avslørt alle sine hemmeligheter, blant annet når det gjelder mulighetene for nye rekombinanter (CRF) som kan ha endrede biologiske egenskaper.
Ifølge avisen The Independent, var det bekymring fra cubanske leger som førte til en granskning av sykdomstilfellene. Førsteforfatter Anne Mieke Vandamme sier imidlertid til avisen at til tross for den raske sykdomsutviklingen ser viruset ut til å spres sakte, og utgjør foreløpig ingen helsetrussel på Cuba eller i verden forøvrig.

Powered by Labrador CMS