PARTENE: Advokat Carl Bore (t.v) og Halvor Manshaus representerer henholdsvis kirurg Rastislav Kunda og Avisa Nordland i Høyesterett. Foto: AG Storvik

Kirurg mot avis i Høyesterett

Tredje runde i retten for kirurgen og Avisa Nordland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/NORGES HØYESTERETT: Tirsdag startet saken i Høyesterett der kirurg Rastislav Kunda og hans prosessfullmektige Carl Bore møter Avisa Nordland, etter at Kunda anket saken han tapte i lagmansretten i fjor.
Kunda krever oppreisning som følge av utsagn i nyhetsartikler og kommentarer i Avisa Nordland. I løpet av åtte dager i 2010 publiserte flere norske medier til sammen nær 1000 saker om den såkalte "kirurgiskandalen" ved Nordlandssykehuset i Bodø.
Var advokat i ambulanse-saken
– Vi legger ned påstand om oppreisning etter rettens skjønn samt sakskostnader, sa Carl Bore da han startet sitt innlegg tirsdag morgen.
Det var Bore som representerte tidligere ambulansearbeider Erik Schjenken da han saksøkte Dagbladet for injurier og ærekrenkelser. I mars i år vant Schjenken fram i Høyesterett, og fikk oppreisning fra Dagbladet.
Bore sier til Dagens Medisin at han mener kirurgi-saken har mange likhetstrekk med Schjenken-saken.
– Det sentrale her er at det i likhet med Schjenken-saken må gjøres forsvarlig journalistisk arbeid – på det punktet er det bommet grovt i begge sakene, sier Bore.
Avisa Nordlands advokat, Halvor Manshaus, sier i en kort kommentar til Dagens Medisin at saken er svært viktig for avisen.
Avisa Nordland har hele tiden framholdt at artiklene ikke er ærekrenkende.
Har byttet advokat
Høyesteretts behandling av saken representerer den tredje runden i rettsapparatet for kirurgen og Avisa Nordland.
Det er ikke lenger Legeforeningens advokater som representerer kirurgen i retten.
–  Det er en sammensatt vurdering som vi har tatt sammen med Kunda. Han har fortsatt Legeforeningens fulle støtte, også når det gjelder anken, sier hans tidligere advokat  Synne Bjørvik Staalen.
Hun avviser at det er spørsmål om økonomi som ligger bak advokatbyttet.
  – Vi støtter ham også økonomisk, sier Bjørvik Staalen til Dagens Medisin.
AN vant i lagmansretten
I desember vant Avisa Nordland saken i Hålogaland lagmannsrett, som fastslo at avisa ikke krenket kirurgen da avisen omtalte den såkalte kirurgiskandalen i 2010.
Kunda ble da dømt til å betale Avisa Nordland saksomkostninger på totalt 1,4 millioner kroner.
Kunda anket så til Høyesterett.
Går over fire dager
Det er satt av fire dager til saken, der de to første dagene er viet Bores innlegg. Deretter følger Mansahus’ innlegg.
Sammen med høyesterettsdommer Wenche E. Arntzen, som var dommer i 22. juli-saken, utgjør dommerne Karl Arne Utgård, Clemet Endresen, Toril M. Øye og Hilde Indreberg de fem som skal avgjøre utfallet i saken.
Rastislav Kunda var ikke tilstede i retten da saken startet tirsdag.
Dette er saken:

  • Sommeren 2010 avslørte VG og Avisa Nordland (AN) at operasjoner på lever, bukspyttkjertel og spiserør ble foretatt på Nordlandssykehuset, stikk i strid med funksjonsfordelingen, som tilsa at operasjonene skulle utføres ved UNN eller Rikshospitalet.
  • Ledelsen ved Nordlandssykehuset var kjent med at det ble utført operasjoner som var i strid med funksjonsfordelingen.
  • Kirurg Rastislav Kunda saksøkte Avisa Nordland for ærekrenkelse på bakgrunn av oppslag i avisen som hevdet at han blant annet hadde fjernet friske organer fra pasienter under operasjonene. Ledelsen ved sykehuset var kjent med at operasjonene ble utført.
  • Statens Helsetilsyn gransket saken, og frikjente de to gastrokirurgene som hadde utført operasjonene, den ene var Kunda.
  • Helsetilsynet slo imidlertid  fast at Nordlandssykehuset hadde brutt spesialisthelsetjenestelov

Rastislav Kunda er i dag overlege ved gastroenterologisk avdeling ved Universitetssykehuset i Aarhus i Danmark.

Powered by Labrador CMS