Vant nok et HPV-anbud

Sanofi Pasteur MSD fikk ny kontrakt på å levere 75.000 doser HPV-vaksine årlig til det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Sanofi Pasteur MSD, som innehar markedsføringstilatelsen for HPV-vaksinen Gardasil i Norge, vant anbudskonkurransen om å levere vaksine til det norske banrevaksinasjonsprogrammet.
90.000 doser i fjor
Verdien på anbudet er etter det Dagens Medisin erfarer på mellom 20 og 50 millioner kroner.
–  Den største verdien i dette anbudet ligger i myndighetenes valg om å fortsatt tilby denne vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet og på den måten beskytte mot HPV-relaterte celleforandringer, kreftsykdommer og kjønnsvorter. Utover dette kan jeg ikke kommentere den økonomiske verdien, sier daglig leder i Sanofi Pasteur MSD i Norge, Per Aabakken, til Dagens Medisin.
Kontrakten norske helsemyndigheter har hatt med Sanofi Pasteur MSD siden 2009 utløper i år, og selskapet skal levere 75.000 vaksinedoser i året.
Avtalen varer i to år - deretter kan den fornyes 1+1 år, opplyser Aabakken. 
Også Glaxo-SmithKlines vaksine Cervarix ble vurdert i denne runden.
I fjor ble det distribuert 90.000 doser av HPV-vaksinen - til en verdi av over 40 millioner kroner.
Kun 60 doser av dem var det Cervarix som sto for, ifølge tall Dagens Medisin har fått fra Farmastat.
- Norge henger etter
Per Aabakken  viser til at også Sverige og Danmark har valgt å bruke Gardasil.
Han  mener Norge henger etter når det gjelder vaksinering:
–  Det er for så vidt bra at Norge har valgt å tilby HPV-vaksine til ett årskull jenter hvert år.  Hvis vi derimot sammenligner oss med våre naboland, Sverige og Danmark, ligger vi langt etter, sier Aabakken.
Han viser til at Sverige tilbyr vaksinen gratis til jenter opp til 18 år. I Danmark tilbys vaksinen gratis opp til 26 år. 
- Ikke prioritert
Finland har nylig besluttet å innføre HPV-vaksine i sitt barnevaksinasjonsprogram.
–  Finland starter med ett årskull i tillegg til et opphentingsprogram av  tre årskull jenter. Dette tilsvarer norske fagmyndigheters anbefaling, men som helseministeren på det tidspunktet HPV-vaksinen ble innført i Norge ikke prioriterte av økonomiske grunner, sier Aabakken til Dagens Medisin.
Administrerende direktør i GlaxoSmithKline, Åge Nærdal, sier til Dagens Medisin at han konstaterer at de tapte anbudet, og at han ikke har noen spesielle kommentarer til det.


GlaxoSmithKline produserer Cervarix, som inneholder antigener fra HPV-16 og HPV-18. I tillegg inneholder vaksinen en spesialutviklet adjuvans, AS04.
Sanofi Pasteurs vaksine Gardasil beskytter mot fire HPV-typer, 16 og 18 og 6 og 11. De to sist nevnte er årsak til 90 prosent av alle kjønnsvorter.

Powered by Labrador CMS