– Greit å ta med barn til Thailand

Det er ikke grunnlag for å fraråde reiser til Thailand, eller andre steder der det kan forekomme denguefeber. – Dette gjelder også barn, ifølge Folkehelseregisteret.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De siste dagers medieoppslag har gitt inntrykk av at det er stor risiko for at barn kan få denguefeber i Thailand. Folkehelseinstituttet ser seg derfor nødt til å komme med ytterligere informasjon.

Godt fungerende helsevesen i Thailand
Thailand har et godt fungerende helsevesen som er tilgjengelig for turister. Dette er viktig i vurderingen av hvorvidt barn bør reise til områder med denguefeber, melder Folkehelseinstituttet.

Generelt er det ikke er grunnlag for å fraråde å reise til Thailand eller andre områder hvor det kan forekomme denguefeber. Dette gjelder også barn.

Riktig bruk av myggstikkforebyggelse er en forutsetning for å redusere risikoen for at barn og voksne blir smittet med denguefeber.

Ingen tilfeller blant norske barn
I Norge er det ikke blitt diagnostisert denguefeber hos barn som har oppholdt seg i dengueområder, etter det Folkehelseinstituttet kjenner til.

Denguefeber forårsakes av et flavivirus som overføres ved myggstikk. Det finnes fire forskjellige typer denguevirus, og infeksjon med én type beskytter ikke mot de andre.

Man kan derfor få denguefeber mer enn én gang. Myggartene som overører viruset, oppholder seg gjerne i og rundt tettsteder og byer. De stikker, i motsetning til mygg som overfører malaria, vanligvis på dagtid.

Smitter ikke fra person til person
Sykdommen smitter ikke fra person til person. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.
Denguefeber har de siste årene vært på fremmarsj i store deler av verden, og er i dag den vanligste myggoverførte sykdom i verden.

Sykdommen forekommer i mer enn 100 tropiske og subtropiske land og utgjør en helserisiko for ca. 40 prosent av verdens befolkning.

Rammer i hovedsak lokalbefolkningen
Sykdommen opptrer oftest i regntiden og rammer i all hovedsak den lokale befolkningen, mest barn, i bymessige områder. 
At flest barn rammes i lokalbefolkningen skyldes antagelig at de voksne er mer motstandsdyktige, og har blitt utsatt for sykdommen tidligere i livet.

De senere årene har utbrudd forekommet spesielt i Sørøst-Asia, Karibia og Sør-Amerika samt det indiske subkontinent.

Reduserer myggbestanden
Thailand har en befolkning på ca. 65 millioner. Lokale helsemyndigheter har igangsatt ulike tiltak for å redusere myggbestanden, blant annet sprøyting av områder hvor myggen kan klekke.
Denguefeber er for tiden ikke meldingspliktig til Folkehelseinstituttet, men basert på opplysninger fra laboratorier er det grunn til å tro at importert denguefeber i Norge nå er like vanlig som malaria. Det vil si 20-30 tilfeller per år.

Powered by Labrador CMS