Døde etter bruk av kontrastmiddel

En 46 år gammel nordmann døde etter å ha fått kontrastmiddel i forbindelse med MR-undersøkelse. I Danmark frykter man at 60 pasienter er invalidisert - eller døde - etter å ha brukt samme kontrastmiddel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

/ Niels-Bjørn Albinus
Det er kontrastmiddelet Omniscan, med det ekstremt giftige tungmetallet gadolinium, som skal ha blitt brukt i de aktuelle tilfellene.
I Norge er det rapportert om tre alvorlige bivirkninger som følge av produktet i fjor. I tillegg til den døde 46-åringen, fikk også to kvinner, begge 72 år gamle, alvorlig bivirkning av kontrastmidlet.
Nyresyke
- Det kan se ut til at samtlige av disse pasientene hadde nedsatt nyrefunksjon, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.
Europeiske legemiddelmyndigheter (Emea) advarte i fjor mot gadoliniumbaserte kontrastmidler til pasienter med nedsatt nyrefunksjon. Årsaken er at legemidlet kan føre til den potensielt alvorlige bivirkningen nefrogen systemisk fibrose (NSF), en sjelden og invalidiserende bindevevssykdom med høy dødelighet.
- Det er viktig at legene er forsiktige og følger anbefalingene om ikke å bruke disse MR-kontrastmidlene på personer med nedsatt nyrefunksjon, sier Madsen.
30 millioner brukere
Omniscan ble godkjent i Europa i 1994, og man regner med at over 30 millioner mennesker har fått midlet på verdensbasis.
I 2006 kom de første advarslene om at kontrastmidlet kunne føre til alvorlige bivirkninger, og Emea gjennomførte en undersøkelse av kontrastmidler med gadolinium. Dette førte til en kontraindikasjon mot nyrelidelser.
Uakseptabelt
I Danmark mener forskeren Peter Marckmann at minst 60 dansker er invalidisert - eller døde - etter å ha blitt skannet med hjelp av Omniscan.
- Våre undersøkelser viser at alvorlig nyresyke pasienters risiko for NSF er uakseptabelt høy. Minst hver fjerde pasient som var i dialyse, har utviklet NSF etter å ha blitt skannet med Omniscan, sier Marckmann.
Han har nettopp offentliggjort en undersøkelse av 190 nyrepasienter som i løpet av en toårsperiode har blitt skannet med Omniscan.
Lite kjent bivirkning
I Norge har radiologer nylig blitt gjort kjent med bivirkningsfaren.
- NSF er en lite kjent bivirkning, og ferske tall viser at 272 pasienter på verdensbasis har sykdommen, sier Jarl Jakobsen, professor i radiologi og klinikksjef ved Bilde- og intervensjonsklinikken på Rikshospitalet. Han sitter også i den Europeiske sikkerhetskomiteen for kontrastmidler. Rikshospitalet har tidligere brukt Omniscan, men bruker det nesten ikke lenger.
At 60 er invalidisert eller døde i Danmark, synes Jakobsen er mange. - Tallet er oppsiktsvekkende høyt, sier han.

Powered by Labrador CMS