En milliard mennesker i 43 land er i faresonen for å få kolera.

FN: En milliard mennesker trues av kolera

En milliard mennesker i 43 land er i faresonen for å få kolera, sier FN. Utbrudd kan stanses, men ifølge FN er det stor mangel på nødvendige ressurser.

Publisert

Verdens helseorganisasjon WHO kaller utsiktene dystre og ber verdenssamfunnet stille opp med 640 millioner dollar til kampen mot den svært smittsomme sykdommen.

Jo lenger overføringene drøyer, desto verre blir situasjonen, blant annet fordi vaksinekampanjer er blitt svært forsinket.

Hittil i år har 24 land meldt fra om utbrudd, mot 15 på samme tid i fjor. Henry Gray, som er WHOs koordinator for kolera-respons, sier at en milliard mennesker i 43 land trues av utbrudd.

Land som normalt ikke er berørt av kolera, er rammet, og dødsraten så langt er langt over en av hundre smittede.

Gray legger skylden for økningen på fattigdom, konflikt og klimaendringer, og de store folkeforflytningene som disse årsakene utløser.

Han sier at respons og tiltak blir spredt mer utover når flere land blir berørt og viser til vaksiner som eksempel. Landene har bedt om 18 millioner doser, men bare åtte millioner er tilgjengelig, noe som fører til at vaksineringen stanser opp.

– Dette er et varsku. Vi har en pandemi som dreper fattige, og vi vet akkurat hvordan vi skal stanse den. Men vi trenger mer støtte og mindre likegyldighet fra verdenssamfunnet. For om vi ikke handler, blir det verre, sier Jerome Pfaffman Zambruni i Unicef, som sammen med WHO deltar i kampen mot kolera.

Powered by Labrador CMS