
WHO mener aspartam kan være kreftfremkallende i store mengder, men kostråd endres ikke
Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer det kunstige søtningsstoffet aspartam som mulig kreftfremkallende. De endrer imidlertid ikke kostholdsrådene, og FHI mener også forbrukerne kan ta det med ro.
Nyhetsbyrået Reuters erfarte allerede for et par uker siden at WHOs kreftforskningsavdeling ville stemple aspartam som mulig kreftfremkallende for mennesker.
Nå har FN-organet offentliggjort sin vurdering av det kunstige søtningsstoffet.
Aspartam brukes i dag i en rekke mat- og drikkevarer, som flere typer lettbrus, tyggegummi og søtningstabletter til kaffe og te.
WHOs kreftforskningsavdeling har basert sin vurdering på tilgjengelige vitenskapelige bevis. Den mulige kreftrisikoen gjelder spesifikt leverkreft.
– Liten grunn til bekymring
Folkehelseinstituttet (FHI) konkluderte tidligere i sommer med at aspartam er trygt i de mengdene vi får i oss i Norge. Det samme har både USA og Europa fastslått. Også WHOs komité for tilsetningsstoffer, Jefca, har siden 1981 sagt at aspartam er trygt å bruke i visse mengder.
I sin vurdering natt til fredag understreker også WHO at mengden folk flest får i seg, er trygg. Den tidligere etablerte anbefalingen om et maksimalt daglig inntak på opptil 40 milligram aspartam per kilo kroppsvekt, blir derfor stående.
En voksen som veier 70 kilo må derfor drikke mellom tre og fem liter lettbrus med aspartam for å overstige denne grensen, dersom personen ikke får i seg aspartam fra andre mat- og drikkevarer.
Seniorforsker Trine Husøy ved Folkehelseinstituttet (FHI) mener norske forbrukere kan ta det med ro etter WHOs beskjed om at aspartam kan være kreftfremkallende.
– Vi støtter konklusjonen i risikovurdering fra WHO. Slik som inntaket er blant nordmenn i dag, også blant høykonsumforbrukere, så er inntaket lavere en grenseverdien for aspartam og det er liten grunn til bekymring, sier Husøy.
–Begrenset bevis
I rapporten som ble offentliggjort natt til fredag plasserer WHO aspartam i kategori 2B, det tredje laveste fire nivåer som FN-organet bruker. Nivå 2B brukes som regel når det finnes begrensede men ikke overbevisende beviser for kreft hos mennesker, eller overbevisende beviser for kreft under forsøk på dyr men ikke hos mennesker.
– Funnene om begrenset bevis for kreft i mennesker og dyr, og av begrenset mekanisk bevis for hvordan kreftfremkallende egenskaper kan oppstå, understreker behovet for mer forskning slik at vi kan finjustere vår forståelse om hvorvidt inntak av aspartam utgjør en kreftfare, sier doktor Mary Schubauer-Berigan i WHOs internasjonale byrå for kreftforskning (IARC).
Kreftforskere tror WHO-erklæringen kan gi et insentiv til å forske mer på aspartam.
– Jeg skjønner ikke hvordan vi kan trekke en konklusjon om dette uten bedre forskningsstudier, sa professor Andy Smith ved Universitetet i Cambridge til nyhetsbyrået Reuters før fredagens rapport ble lagt fram.
Kritikk mot WHO
Lignende WHO-avgjørelser om andre søtningsstoffer har tidligere ført til søksmål mot produsenter, som har vært nødt til å endre oppskrifter og bytte til andre alternativer.
WHO har tidligere fått kritikk for at vurderingene deres er «forvirrende» for offentligheten.
Forskere som ikke har noen koblinger til WHOs nye rapport, kaller bevismaterialet om at aspartam kan være kreftfremkallende svakt.
– Gruppe 2B er en svært konservativ klassifisering på den måten at nesten ethvert bevis for karsinogenitet, uansett hvor mye feil det kan ha, gjør at et kjemikalie settes i denne eller en høyere kategori, sier Paul Pharaoh, som er kreftforsker ved Cedars Sinai Medical Center i Los Angeles.
Han sier at Jefca ikke har konkludert med at det finnes «overbevisende bevis» for helseskader.
– Folk flest burde ikke være bekymret over risikoen for kreft knyttet til et kjemikalie som er plassert i gruppe 2B av IARC, sier Pharaoh.
Kate Loatman, leder for sammenslutningen av verdens drikkevareprodusenter (International Council of Beverage Associations), sier at WHOs konklusjon «nok en gang bekrefter at aspartam er trygt».
– Aspartam, som alle andre søtningsstoffer med få eller ingen kalorier, og som del av en balansert diett, gir forbrukerne et valg for å redusere inntak av sukker, noe som er et viktig mål for folkehelse, sier Frances Hunt-Wood, generalsekretær i International Sweeteners Association.