- Tungvint reseptfornyelse

Når en lege fornyer en blåresept i fastlegens fravær, stiller Arbeids- og velferdsetaten (NAV) like store krav til dokumentasjon som om det skulle skrives ut en helt ny resept. Regelen om blåresept får allmennlege Ole Fredrik Vego til å se rødt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Spesialist i allmennmedisin, Ole Fredrik Vego ved Brummundal Legesenter, ble nylig gjenstand for forskrivingskontroll av NAV Helsetjenesteforvaltning. At han hadde fornyet en blå resept til en pasient hvis fastlege var på ferie, faller nok ikke i smak hos det statlige kontrollorganet, mener han.
- Må en lege som fornyer en blå resept i fastlegens feriefravær, dokumentere at vedkommende pasient faktisk lider av den sykdommen han eller hun har? Vego stiller spørsmålet med utgangspunkt i at han synes det hele er helt tullete.
Prinsipielt viktig
Han sier kontrollene er relativt sjeldne, og at dette rent praktisk ikke er noe stort problem.
- Denne saken er prinsipielt viktig: Dersom jeg skal få «påpakning» fordi jeg har skrevet ut en blåresept i fraværet til pasientens fastlege, er dette nødt til å få konsekvenser som innebærer at jeg tar kontakt med fagforeningen.
- Vi kan ikke som faggruppe påta oss å overtre regelverket systematisk, fastslår Vego.
Livsviktige medisiner
Han mener det fins gode grunner, både medisinskfaglige og servicemessige hensyn, til uten videre å fornye en del resepter - uten en medisinsk vurdering av behovet for, og/eller indikasjonen for, medisineringen i kollegers fravær.
- Når det gjelder en blåresept, må en regne med at folk ikke går rundt og ber en vikarlege om dette i ferietiden. Det hadde vært noe helt annet dersom det gjaldt en A eller B-resept - i dette tilfellet sier mitt medisinske skjønn nei. Her er det imidlertid et spørsmål om en fornyelse av det som i blåreseptordningen pr. definisjon er livsviktige medisiner.
For dumt
- Det er tull at jeg skal begynne å sette meg inn i pasientens sak, og spørre «har du virkelig rett til å få disse medisinene?» - for at jeg skal kunne skrive dem ut, sier Vego.
- Dersom det skal gjøres slik, må jeg ta inn disse pasientene og påføre det offentlige flere utgifter - og det blir jo helt dumt. Det andre er å nekte pasienten å få medisinen på blåresept, og da mister pasienten de rettighetene de har: Altså fins det ingen farbar vei her, sukker Vego.
Forskrivende lege er ansvarlig
- Når en resept er gjenstand for kontroll, vil NAV etterspørre informasjon fra den legen som har foretatt forskrivingen, og ikke fra en lege tidligere i forløpet. Det avgjørende hensynet bak denne praksisen er at den enkelte lege alltid er ansvarlig for at vilkårene for å utstede en blåresept, er til stede. Uavhengig av hva tidligere leger har gjort, må reseptutsteder vurdere om tilfellet omfattes av blåreseptforskriften. Et annet hensyn er at det ikke alltid er klart hvem som har startet behandlingen. Dette vil nesten aldri fremgå av resepten, sier seksjonssjef Helen Moltu Christensen i Helsetjenesteseksjonen i NAV.
Hun presiserer at hun uttaler seg på generelt grunnlag.
Dagens Medisin 16/07

Powered by Labrador CMS