IKKE PISK: - Skal sykepleierne jobbe mer er ikke større arbeidspress og pisk virkemidlene, sa forbundsleder Eli Gunhild By. Foto: Vidar Sandnes

– Virkeligheten der ute er beintøff

Eli Gunhild By mener sykepleiere må gå fremtiden i møte og ta ansvar for å ta i bruk ny teknologi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

GARDERMOEN (Dagens Medisin): – Sykepleiere er nøkkelen til et godt helsevesen. Pasientene er avhengig av at det er mange nok av oss til å løse oppgavene vi skal løse, sa Eli Gunhild By da hun innledet på Norsk Sykepleierforbund (NSF) sitt  landsmøte mandag.

By presenterte et eget magasin som foreningen har fått utarbeidet hvor ulike fagpersoner, politikere og forskere uttaler seg om utfordringene for sykepleierne i fremtiden.  

- Beintøft

En nylig rapport fra Statistisk sentralbyrå anslår at helsetjenesten kan komme til å mangle 28.000 sykepleiere i 2035. Tidligere har forbundslederen kalt situasjonen «en varslet krise».

– Virkeligheten der ute er beintøff. Skal sykepleierne jobbe mer er ikke større arbeidspress og pisk virkemidlene, sa forbundslederen.

Samtidig vil fremtidens sykepleiere måtte forholde seg til en teknologisk utvikling som skyter fart. 

– Å ta i bruk teknologien er et ansvar vi har. Det skal vi levere på. Vi er den største profesjonsgruppen i helsesektoren, det blir bakstreversk om vi ikke er med på utviklingen fra starten av. Teknologien må bidra til bedre og enklere samarbeid på tvers av virksomheter og regioner.

Foreslår innovasjonsstøtte

Partner Camilla Tepfers fra konsulentselskapet inFuture presenterte teknologiske utfordringer og muligheter. Hun pekte på behov for innovasjon.

– Hvis man skal få til mer innovasjon i helsetjenesten må man fjerne hindre. En av løsningene kan være frikjøp av sykepleiere til å delta inn i innovasjonsarbeide, å gi støtte til piloter, eller å gi et anvendelsestilskudd til dem som bruker erfaring fra pilotene, sa Tepfers.

– Sykepleiere er fremtidens yrke. Å være sykepleier i 2030 er nok mer mangfoldig enn vi hadde trodd.

Powered by Labrador CMS