Foto:

Sykepleierne feirer de første hundre år

Den 24. september 1912 samlet 44 av landets ledende sykepleiere seg for å stifte Norsk Sykepleierforbund. Hundre år etter inviterer forbundsleder Eli Gunhild By til storslått feiring i Oslo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hundreårsdagen markeres med festforestilling 24. september i Den Norske Opera & Ballett, og de to neste dagene samler forbundet to tusen sykepleiere i Oslo Spektrum for faglig påfyll og diskusjoner.

– Mye har forandret seg både i Sykepleierforbundet og i sykepleiefaget på disse 100 årene, men forbundet var og er fortsatt det eneste forbundet kun for sykepleiere. Det gir oss en unik posisjon til å jobbe for sykepleiernes interesser – både nå det gjelder lønn, arbeidsforhold og utvikling av faget, sier dagens forbundsleder, Eli Gunhild By.

100 års kamp for kvalitet
Bergljot Larsson ble forbundets første valgte leder, og med henne i førersetet utviklet forbundets seg i løpet av de første tiårene til en slagkraftig organisasjon. Fra de 44 første medlemmene har organisasjonen vokst til dagens 100.000 sykepleiere som slutter opp om og forbundet.

Ifølge By var sykepleierne som stiftet forbundet datidens feminister som kjempet for faget og respekten for sykepleiere. Holdninger fra leger som "Hun skal være ren og pen og apetitelig. Ja, hun skal være saadan at man faar lyst til at ta paa hende", provoserte allerede da.

– Vår historie er en beretning om 100 års kamp for kvalitet i helsetjenesten og om et kvinneyrke som har kjempet for respekt, likeverd og likestilling. Den kampen er ikke over. Vi har for eksempel ennå ikke oppnådd likelønn i Norge, slår By fast.

Spesiallaget festforestilling
Til kveldens arrangement kommer Hennes Majestet Dronningen, statsminister Jens Stoltenberg, partiledere, stortingsrepresentanter, utenlandske gjester og medlemmer av Sykepleierforbundet for å overvære en spesiallaget festforestilling.

25. og 26. september vil 2000 sykepleiere fra hele landet innta Oslo Spektrum for å delta på en faglig sykepleierkongress.

Deltakerne samles rundt temaet «Sykepleie for fremtiden – erfaring gjennom 100 år». Det faglige programmet er bygget opp rundt hovedtemaene "Profesjon og identitet" og "Faget og omgivelsene" og skal vise at kompetanse, kvalitet og kontinuitet er avgjørende for god sykepleie.

Tyvstartet feiringen
Forbundet tyvstartet feiringen med arrangementer rundt om i landet, blant annet med regional festkonferanse i Bergen. Forbundet har også samlet historien mellom fire permer – "Framvekst og Profesjonalisering" og "Virke og Profesjon" viser utviklingen av sykepleiefaget gjennom 100 år.

I anledning jubileet gir Posten dessuten ut et eget jubileumsfrimerke.

Festforestillingen i Den Norske Opera & Ballett 24. september sendes direkte på web-TV fra klokken 18.30.

Powered by Labrador CMS