Sykepleiere sliter med søvnen

Mer enn hver tredje sykepleier sliter med søvnen på grunn av skiftarbeid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer frem i studie som forskere ved Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer (SOVno) og Universitetet i Bergen har gjennomført blant et utvalg av sykepleiere som arbeider på norske institusjoner.

Resultatene fra studien "Shift work disorder in nurses - assessment, prevalence and related health problems" ble nylig publisert i tidsskriftet PloS One.

Fra kvelds- til dagvakt et problem
Sykepleiere som arbeider mange netter eller mange skift med mindre enn 11 timers mellomrom – altså kveldsskift og dagskift den påfølgende dagen - hadde høyerere risiko for å få diagnosen skiftarbeidslidelse, ifølge Helse Bergen.

Denne diagnosen peker nettopp på at søvnproblemene er knyttet til arbeidstiden, fremholder forskerne med Elisabeth Flo i spissen.

Verst for de eldste
Hos en del var søvnproblemene assosiert med angst, og det viste seg at jo eldre sykepleierne var desto mer søvnproblemer hadde de. Videre hadde kvinner mindre søvnproblemer enn menn.

I studien fant forskerne også ut at de som hadde en lite fleksibel døgnrytme, og de som lett blir trøtte, er mer utsatt for søvnproblemer.

Få sykepleiere som deltok i studien brukte hjelpemidler mot søvnproblemene, slik som lysbehandling, melatonin eller sovemedisin.

Powered by Labrador CMS