VIL VAKSINERE: TBE-viruset er farlig, og det finnes ingen behandling som tar knekken på det. En vaksine kan imidlertid forebygge.

SV vil ha gratis vaksine mot flåttviruset TBE

Mange tusen nordmenn har vaksinert seg mot det flåttbårne TBE-viruset, men SV mener prislappen skaper et «vaksineklasseskille».

Publisert

– De rike med store hytter i Kragerø, som tilbringer sommeren i strandsonen, har ingen problemer med å betale for vaksinen. Men de som legger sommerferien til en campinghytte, har ikke nødvendigvis penger til dette i et trangt feriebudsjett. Vi står overfor et vaksineklasseskille, sier SVs stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland.

I fjor ble det registrert 113 tilfeller av viruset etter flåttbitt. Det siste tiåret har antallet steget kraftig. Viruset er farlig, og det finnes ingen behandling som tar knekken på det.

En vaksine kan imidlertid forebygge, og i 2023 fikk rundt 48.000 nordmenn minst én dose. Vaksinen er anbefalt å ta hvis man oppholder seg i kystområdene hvor viruset forekommer eller ofte blir bitt av flått. Hver dose koster noen hundre kroner på apoteket.

– Her må staten på banen og gjøre det trygt å bo eller feriere i risikoområdene. For helsemyndighetene er det en liten pris å betale for å beskytte mennesker, sier Unneland.Powered by Labrador CMS