Stopper salg av hostemedisin

Storbritannia forbyr salg av hostemedisin og nesedråper til barn under to år. Bakgrunnen er flere tilfeller av bivirkninger, inkludert dødsfall på grunn av overdose. – Vi har vi ikke slike «heksebrygg» i Norge, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Flere britiske medier melder at fem små barn under to år skal ha dødd og mer enn 100 skal ha fått alvorlige bivirkninger etter å ha inntatt hoste- og forkjølelsesmedisiner i Storbritannia. Dette har fått britiske «The Medicine and Healthcare products Regulatory Agency» (MHRA) til å forby salg av legemidlene til barn under to år.
Det dreier seg om hostemiksturer og nesesprayer.
Ikke dramatisk
Kjøpere til eldre barn vil få med seg informasjon om hvordan bruke legemidlene.
Talsperson for MHRA, Sara Coakley, avdramatiserte til BBC News faren med medisinene.
– Det er ikke noe galt med disse medisinene, men det er måten de er gitt på som har vært feil, sa hun.
Overdoser
Bakgrunnen for sikkerhetstiltaket er faren for overdoser fordi barn får i seg for mye av medisinen, eller at de får i seg mer enn ett legemiddel av gangen. Små barn har større risiko for overdose på grunn av deres små kropper, heter det i fra MHRA.
Barn tar selv medisinen
Det er ofte barna som finner hostemedisinen og nesesprayen som de selv inntar.
Det er 12 aktive ingredienser som er i søkelyset, og flere av disse selges også i Norge. Men bruken av legemidlene er mer restriktivt her enn i andre land, ifølge Legemiddelverket.
Heksebrygg
– I motsetning til flere andre land, spesielt USA, som tilbød flere av disse virkestoffene – antihistaminer, hostedempende og slimhinneavsvellende legemidler i ett og samme preparat – har vi ikke slike «heksebrygg» i Norge, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.
Avventer EU-avgjørelse
Han forteller at Birvirkningsnemnda i Norge har diskutert bruken av disse legemidlene til barn.
– Arbeidsgruppen for legemiddelovervåkning i EU (PhVWP) er i ferd med å vurdere legemidlene. Vi avventer konklusjonen på dette arbeidet, sier Madsen, på spørsmål om Norge vil innføre tiltak mot slike midler til barn.
I Norge er det ikke meldt om bivirkninger på barn av nesedråper. 
Flere artikler i nyhetsarkivet 

Powered by Labrador CMS