SKUFFET: – Vi hadde håpet at staten ville legge til rette for at folk skal kjøpe sunnere mat, sier Mina Gerhardsen. Nasjonalforeningen fikk ikke ønsket sitt om momsfritak for frukt og grønt oppfylt i revidert nasjonalbudsjett.
SKUFFET: – Vi hadde håpet at staten ville legge til rette for at folk skal kjøpe sunnere mat, sier Mina Gerhardsen. Nasjonalforeningen fikk ikke ønsket sitt om momsfritak for frukt og grønt oppfylt i revidert nasjonalbudsjett.

Skuffet over at momsen ikke kuttes på frukt og grønt

Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen er skuffet over at regjeringen ikke vil ta større ansvar for at folk kan velge sunnere. Hun frykter økte forskjeller i folkehelsen som et resultat.

Publisert Sist oppdatert

Leder Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen er ambivalent til det som ble lagt frem i revidert nasjonalbudsjett torsdag formiddag.

Gerhardsen sier foreningen har vært spesielt opptatt av to saker i forbindelse med statsbudsjettet; penger til sykehjemsplasser og kutt av moms på frukt og grønt.

I forkant av fremleggelsen viste Nasjonalforeningen til at antall sykehjemsplasser har stått på stedet hvil de siste 20 årene, og at Norge nylig passerte en million pensjonister.

– Vi er selvfølgelig glade for at regjeringen foreslår 200 millioner kroner ekstra til sykehjemsplasser. Vi trenger hver krone, sier Gerhardsen til Dagens Medisin.

Samtidig viser hun til at regjeringen i fremleggelsen til forslag for statsbudsjett i høst gjorde store kutt i tilskudd til sykehjem, men at SV fikk inn igjen 95 millioner av dette. Hun er tvilende til om de ekstra pengene som nå er varslet i revidert budsjett, holder til å dekke behovet for plasser.

– Vi er usikre på om dette er nok med tanke på den voldsomme veksten i eldre som vi vet kommer, og mangelen på sykehjemsplasser vi allerede har, sier hun.

Savner momskutt

Gerhardsen er også skuffet over at regjeringen ikke har lyttet til Nasjonalforeningens innspill om å kutte moms på frukt og grønt.

– Med tanke på den økonomiske situasjonen vi er i, der mange sliter og forskjellene mellom folk øker, er vi redd for at økonomi vil påvirke folkehelsen negativt. Vi ser nå at folk kjøper mindre frukt og grønt, og frykter at dette vil skape større forskjeller mellom folk i et folkehelseperspektiv, sier Gerhardsen.

Hun hadde forventet at regjeringen ville ta et større ansvar for å bidra til sunnere matvalg for alle.

– Det er bra med mer penger til botilskudd og tilskudd for å holde barn og unge i idretten, men vi hadde håpet at staten ville legge til rette for at folk skal kjøpe sunnere mat, sier hun.

Gerhardsen mener momskutt på frukt og grønt, på midlertidig basis ville vært et godt folkehelsetiltak. Hun har imidlertid ikke gitt opp håpet.

– Det er et konkret tiltak som kan hjelpe folk å velge sunt. Vi håper forhandlingene i Stortinget vil føre til at det likevel kommer, sier hun.

Powered by Labrador CMS