Sadomasochisme ikke lenger en sykdom

Fetisjisme, sadomasochisme og transvestittisme fjernes fra diagnoseregisteret.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Helsedirektoratet har nå besluttet at enkelte diagnosekoder gjøres ugyldige for bruk i Norge – ved å endre den norske versjonen av det internasjonale diagnoseregisteret (ICD–10).
Sverige endret sitt register for over et år siden.

Diagnosene som tas ut av registeret, er fetisjisme, fetisjistisk transvestittisme, sadomasochisme og mulitiple forstyrrelser i seksuelle objektvalg og transvestisme.

Gald for vedtaket
Diagnoseutvalget til Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Revise F65, er svært tilfreds: – Helsedirektoratets vedtak er en viktig menneskerettighetsreform for en betydelig minoritet i samfunnet, sier leder Svein Skeid i Revise F65.

– Vedtaket er etter vår vurdering en naturlig oppfølging av myndighetenes mangeårige folkehelsearbeid for å bedre levekårene for seksuelle minoriteter. Helsedirektoratet tar konsekvensen av sine egne strategi- og handlingsplaner om identitetsbyggende arbeid og økt selvrespekt som et viktig helseforebyggende virkemiddel, sier Skeid.

Inspirasjon
– Nå ser vi at dominobrikkene faller i land etter land. Dette gir inspirasjon til å gå videre overfor Verdens Helseorganisasjon, som for tiden reviderer diagnoselisten ICD. Helsedirektoratet har uttalt at de ønsker å arbeide for at WHO gjør tilsvarende endringer i sitt kodeverk, dersom vedtaket gikk gjennom i Norge. 
– Vi håper at direktoratet nå står ved sine lovnader, sier Skeid.

Ikke en sykdom
– Vi mener at det ikke er grunnlag for, verken i dagens samfunnsnorm eller i den helsefaglige tenkingen, å klassifisere disse diagnosegruppene som sykdom, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen
– Ved å utelukke kodene for bruk i Norge, ønsker direktoratet å bidra til å svekke en allmenn oppfatning om at enkelte seksuelle preferanser, seksuelle identiteter og kjønnsuttrykk, kan ses på som en sykdomstilstand.

Powered by Labrador CMS