Økt abortrisiko ved hard trening

Hard trening tidlig i svangerskapet ser ut til å øke risikoen for spontanabort de første månedene, ifølge en dansk studie. - Det er viktig ikke å skremme gravide fra å være aktive, men en utrent gravid må ikke begynne å trene tøft idet hun blir gravid, sier professor Jorunn Sundgot-Borgen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Den danske studien viste at økt risiko for spontanabort særlig var forbundet med idretter som fotball, tennis, squash eller løping.
Lav-intensiv trening i 75-269 minutter pr. uke fordoblet risikoen for spontanabort før uke 16 i svangerskapet, sammenlignet med ingen trening. Hard trening i like stort omfang mer enn tredoblet risikoen, ifølge studien, som ble publisert i novemberutgaven av British Journal of Obstetrics and Gynaecology (BJOG).
Skeptisk
- Det er veldig vanskelig å trekke konklusjoner fra den danske studien når det dreier seg om retrospektive data, og at alle mål knyttet til trening er subjektiv rapportering. Jeg ville i alle fall ikke la den påvirke rådet vi gir både nasjonalt og internasjonalt - om moderat aktivitet cirka 30 minutter om dagen til alle som i utgangspunktet er friske og ikke har risikosvangerskap, sier professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole (NIH).
Stipendiat Katrine M. Owe ved NIH sier det kan være flere mulige forklaringer på sammenhengen mellom trening og spontanabort i denne studien.
- For kvinnene som spontanaborterte tidlig, kan det heller ikke utelukkes at det var skade eller sykdom hos fosteret som forårsaket spontanaborten og ikke treningen, kommenterer Owe.
Trygg trening for topputøvere
Tidligere norsk forskning har vist at gravide som trener, reduserer risikoen for depresjon etter fødselen. De rammes i mindre grad av svangerskapsforgiftning og har kortere fødsler og færre komplikasjoner enn utrente gravide. Annen forskning har funnet at trening reduserer risikoen for svangerskapsdiabetes.
Foreløpige resultater fra en norsk studie av gravide toppidrettsutøvere viser at hard trening er trygt.
- Utholdenhetstrentegravide topputøvere er testet under trening på høy belastning, og det er ingen tegn til uheldige konsekvenser verken for foster eller mor. Alle utøverne som har gjennomgått testingen, har født normalvektige barn til termin, forteller Sundgot-Borgen.
- Det er imidlertid viktig at en utrent ikke begynner å trene tøft i det hun blir gravid, påpeker hun.

Dagens Medisin 27/07

Powered by Labrador CMS