Ny avtale mellom KS og Legeforeningen om fastlegeordningen

KS og Legeforeningen ble mandag kveld enig om en ny rammeavtale for fastlegene.

Publisert Sist oppdatert

Avtalen inneholder blant annet en ny hjemfalls-modell når ingen leger ønsker å kjøpe en fastlegepraksis. Det skal også opprettes en ny og uavhengig nemnd, som skal fastsette kjøpesum når fratredende og påtroppende lege ikke blir enige om pris.

– KS er fornøyd med enighet om fastlegeavtalen med Legeforeningen. Vi har med dette fått avtale om overdragelse av fastlegeavtaler ved rekrutteringsutfordringer, noe vi har jobbet for i flere år, sier direktør Tor Arne Gangsø i KS i en pressemelding.

Partene er enige om en grense for hvor mange ganger, og over hvor lang tid, kommunen skal være pliktig til å lyse ut fastlegeavtalen og sørge for vikar, før det må konstateres at praksisen ikke har noen markedsverdi.

Ett år etter oppsigelsen av fastlegeavtalen, kan fastlegeavtalen hjemfalle til kommunen vederlagsfritt. Hjemfallet omfatter ikke eierskapet i praksisen. Det er også et vilkår at fastlegeavtalen i 12-måneders perioden er lyst ut minimum tre ganger.*

– Dagens løsning er et skritt på veien til en mer bærekraftig fastlegeordning, men det trengs flere tiltak, sier Gangsø.

*Korrigert:  I den første versjonen av denne NTB-saken sto det: «Ett år etter oppsigelsen av fastlegeavtalen, må kommunen kunne overta den uten vederlag.» Det er nå presisert i teksten over.

Powered by Labrador CMS