TIDKREVENDE: Norske apotek finner som oftest det pasientene trenger, selv om det tar stadig lenger tid. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nesten 1500 pasienter opplever legemiddelmangel daglig

Hele 97 prosent av apotekenes pasienter får levert ut det som står på resepten. Likevel må nær 1500 forlate apoteket med uforrettet sak hver dag.

Publisert Sist oppdatert

– Fremdeles har norske apotek en høy leveringsgrad, og de klarer å finne løsninger for omtrent halvparten av dem som opplever legemiddelmangel. Realiteten er likevel at opp mot 500 000 mangelsituasjoner resulterer i at pasienten må forlate apoteket uten en umiddelbar løsning årlig, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen i en pressemelding.

Til sammen må apotekene starte leteaksjoner etter over en million legemiddelpakninger i år. I omtrent halvparten av tilfellene finner de en løsning, viser undersøkelsen som ble gjennomført i 49 apotek i mars.

Ofte kan legemidlene eller alternativer bestilles fra grossisten og leveres i løpet av kort tid. I 1,7 prosent av tilfellene kan heller ikke grossisten levere det apoteket ønsket å bestille.

– For denne gruppen må apotekansatte undersøke ulike alternativer. Har en annen grossist legemiddelet på lager? Finnes det andre apotek i nærheten som fortsatt har legemiddelet? Finnes det andre pakningsstørrelser eller styrker som kan brukes? Har pasienten allerede nok legemiddel til å vente på neste leveranse? Dette er bare eksempler på noen av vurderingene som gjøres i dialog med pasienten, sier Andresen.

I undersøkelsen pekes det på hyppig mangel på blant annet zopiklon, flutikasonfuroat, østradiol, metylfenidat, fenoksymetylpenicillin og semaglutid.

Powered by Labrador CMS